Κορωνοϊός: Ποια εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα» και για πόσο χρονικό διάστημα! Η πιό εκτεταμένη μελέτη και όλες οι απαντήσεις μόνον στο europost.gr!

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Αναμφίβολά ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσο, τη διασωλήνωση και την απώλεια της ζωής.  Για έξι έως οχτώ μήνες, όπως οι ίδιες οι εταιρείες έχουν διαβεβαιώσει, και η πράξη διεθνώς, όπως και οι σχετικές μελέτες, το επιβεβαιώνουν. Κι αν μολυνθεί ο εμβολιασμένος με την μετάλλαξη Δ, έχει πολλές πιθανότητες να παραμένει ασυμπτωματικός.

Στην περίπτωση αυτή, ή πριν εκδηλωθούν τα όποια πρώτα ελαφρά συμπτώματα, κινδυνεύει ο εμβολιασμένος  να μολύνει το στενό του περιβάλλον?

Παραμένει κρίσιμο το ερώτημα, και εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της πλήρους απελευθέρωσης των μέτρων που η κυβέρνηση ανακοινώνει για τους εμβολιασμένους.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εμβολιασμένος να μεταδώσει τον ιό?  πότε εγείρεται, και κατά πόσον, αντίστροφα,  μπορεί πράγματι να προσφέρει προστασία έναντι της μετάδοσης το εμβόλιο, ειδικά με την μετάλλαξη Δ.

Το europost.gr αποκαλύπτει την πιο εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και απαντά στα ερωτήματα αυτά, έχοντας μάλιστα διερευνήσει την σύγκριση στην μεταδοτικότητα μεταξύ εμβολιασμένων της παραλλαγής Δ ,με την Bρετανική μετάλλαξη, η οποία είχε χτυπήσει και την Ελλάδα  με το 2ο κύμα πριν από ένα χρόνο, και εξακολουθούσε να κυκλοφορεί στην κοινότητα, και μετά την έναρξη των εμβολιασμών, έως ότου την άνοιξη, η Δ άρχισε να κυριαρχεί.

Για πόσο διάστημα, λοιπόν, μετά την δεύτερη δόση μπορούν οι εμβολιασμένοι, με την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δ, να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, πχ εντός σπιτιού, ή στο γραφείο,  χωρίς να ανησυχούν αν θα μολύνουν οικείους και συνεργάτες

δήλωσε ένας από τους βασικούς ερευνητές ο David Eyre, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Η.Β. Τα αποτελέσματα της τελευταίας αυτής μελέτης, εξηγούν, όπως σχολιάζει, «γιατί εξακολουθεί η διασπορά με την μετάλλαξη Delta παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό».

Τι βρήκε η μελέτη, αναλυτικά:

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στην κατανόηση των επιστημόνων σχετικά με την «επίδραση του εμβολιασμού στον περιορισμό της εξάπλωσης της Delta, αλλά δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Marm Kilpatrick, ερευνητής λοιμωδών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε εκτενώς και άμεσα την επίδραση των εμβολίων στη μετάδοση της λοίμωξης, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ανέλυσε δεδομένα δοκιμών από 139.164 στενές επαφές 95.716 ατόμων που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν οι παραλλαγές Alpha και Delta ανταγωνίζονταν για το ποια θα κυριαρχήσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τελικά,  ότι παρόλο που τα εμβόλια όντως προσέφεραν προστασία από τη μόλυνση με τον ιό και , αντίστοιχα, προστασία ως προς τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσής του, στην μετάλλαξη Delta η προστασία αυτή ήταν μειωμένη,

Δυστυχώς, η ευεργετική επίδραση του εμβολίου ως προς τη μετάδοση της Delta μειώθηκε σε σχεδόν ανύπαρκτα επίπεδα με την πάροδο του χρόνου.

Το τελευταίο ποσοστό, του 67% κάλυψης έναντι της μετάδοσης Δ για τον εμβολιασμένο  με AstraZeneca, είναι ισοδύναμο με την πιθανότητα ένα μη εμβολιασμένο άτομο να μεταδώσει τον ιό σημειώνουν οι ερευνητές.

Μείωση παρατηρήθηκε επίσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech. Ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης με Delta αμέσως μετά τον εμβολιασμό ήταν 42%, αλλά αυξήθηκε στο 58% με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα αυτά προβληματίζουν ιδιαίτερα σε σχέση με την απελευθέρωση της δραστηριότητας και της άρσης των μέτρων για τους εμβολιασμένους, που υιοθετούνται πλέον στην Ελλάδα ως δέλεαρ υπέρ του εμβολιασμού.

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα ότι το μέτρο μεταδίδει λάθος μήνυμα εξόδου από την πανδημία, κάτι που επουδενί δεν ισχύει ειδικά σε κοινωνίες με ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 85%, δεδομένης της μετάλλαξης Δ.

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιτρέψει την μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όμως μόνον για περιοχές όπου οι δείκτες ποσοστού εμβολιασμού, αριθμού λοιμώξεων και εισαγωγών στα νοσοκομεία το επιτρέπουν. Στην Ελλάδα  δείκτες αυτοί δείχνουν να μην λαμβάνονται καν υπόψιν, σε σχέση με την επερχόμενη απελευθέρωση , αλλά και έρευνες όπως η παραπάνω που δημοσιεύθηκε στο μεγάλης εγκυρότητας επιστημονικό περιοδικό Nature τα προηγούμενα 24ωρα, δείχνουν να μην φτάνουν καν στην ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Exit mobile version