Το Σάββατο του Λαζάρου πλησιάζει και οι κουζίνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γεμίζουν αρώματα και χαμόγελα. Σύμφωνα με την παράδοση, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ανάστασης του Λαζάρου, λίγες μόλις ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, και τιμάται με ένα ιδιαίτερο έθιμο: το πλάσιμο των Λαζαράκιων.
Λαζαράκια του Σαββάτου: Το παραδοσιακό έθιμο που ενώνει μικρούς και μεγάλους στην κουζίνα
Τα Λαζαράκια είναι μικρά, γλυκά, ανθρωπόμορφα ψωμάκια, που μοιάζουν με κουκλίτσες. Ζυμώνονται ανήμερα, με νηστίσιμα υλικά, διακοσμούνται με σταφίδες για μάτια ή μοσχοκάρφια και τυλίγονται με λωρίδες ζύμης στο πρόσωπο, θυμίζοντας τη σάβανα των αγιογραφιών. Είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο γεμάτο συμβολισμό, καθώς σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση:
«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις.»
Μαμάδες και παιδιά ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργικά, πλάθοντας και ψήνοντας μαζί τα Λαζαράκια, διατηρώντας ζωντανή μια πανάρχαια παράδοση που φέρνει κοντά την οικογένεια και «γλυκαίνει» το πέρασμα προς το Πάσχα.
Λαζαράκια του Σαββάτου: Το παραδοσιακό έθιμο που ενώνει μικρούς και μεγάλους στην κουζίνα
Παραδοσιακή συνταγή Λαζαράκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι σταρένιο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. γλυκάνισο
- ¼ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 πρέζες γαρίφαλο
- 1 φλιτζάνι νερό (χλιαρό)
Προαιρετικά για διακόσμηση:
- Σταφίδες ή μοσχοκάρφια για τα μάτια
- Λωρίδες ζύμης για το “τύλιγμα”
Η διαδικασία είναι απλή, η χαρά μεγάλη και το αποτέλεσμα νόστιμο και συγκινητικό. Μια γιορτή παράδοσης, μνήμης και δημιουργίας, ιδανική για να μυήσει τα παιδιά στις ρίζες και τα έθιμα του τόπου μας.
Καλή επιτυχία και καλό Λάζαρο!