Τα μακαρόνια με κιμά είναι ίσως το πιο διαχρονικό πιάτο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια μαμαδίστικη συνταγή με 3 μυστικά για να βγει πεντανόστιμο το φαγητό.
Το αγαπημένο πιάτο είναι εμπνευσμένο από μια από τις πιο γνωστές, παραδοσιακές συνταγές της Ιταλικής κουζίνας που έχει τις ρίζες της στη Μπολόνια, στη Βόρεια Ιταλία.
Ο λόγος για την ακαταμάχητη μακαρονάδα ραγού αλά Μπολονέζ, η οποία έγινε δημοφιλής σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση της. Με την ευκαιρία, δείτε και μια παραδοσιακή συνταγή για μακαρονάδα από τη γιαγιά.
Εμείς βρήκαμε μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για πεντανόστιμη μακαρονάδα με κιμά με εγγυημένη επιτυχία, και μοιραζόμαστε μαζί σας ορισμένα μυστικά που συνιστούν οι Ιταλοί «μακαρονάδες» για να πετύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Μαμαδίστικη συνταγή για μακαρόνια με κιμά
Υλικά
Για τη μπολονέζ:
100 ml ελαιόλαδο
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά ή σπάλα (1 φορά περασμένος)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρότα, τριμμένα
2 μέτρια κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μεγάλα φύλλα δάφνης
1/2 κοφτό κ.γ. σκόνη κανέλας
150 ml κρασί ξηρό κόκκινο
2 κουτιά Ντομάτα στο τρίφτη (370 γρ. το ένα)
1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ζυμαρικά:
Μακαρόνια Νο. 10 ή 6 ή ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας
λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο
τριμμένη παρμεζάνα, ή πεκορίνο, ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
μακαρόνια με κιμά
Εκτέλεση
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
Αφού ζεσταθεί ελαφρώς το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά προσθέτετε το κρεμμύδι, καρότο και σέλερι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας περιστασιακά για 8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το κιμά, αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 5-6 λ ή μέχρι να πάρει ο κιμάς ένα καφέ χρώμα.
Ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά και το κρασί και ανακατεύετε για περίπου 2 λ να μειωθεί ελαφρώς το αλκοόλ. Μετά προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, 1/2 φλ. ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας, ελέγχοντας συχνά τα υγρά της, για 30-35 λ περίπου, ή μέχρι να πήξει η σάλτσα και μείνουν σχετικά λίγα από τα υγρά της. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό.
Για το ζυμαρικό: Παράλληλα με το κιμά βράζετε τα μακαρόνια σας ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας, αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε το περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο ή καυτό λιωμένο βούτυρο, τα ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο τυρί και με τη σάλτσα μπολονέζ.
Εναλλακτικά μπορείτε να τα ξαναρίξετε στην άδεια κατσαρόλα που τα βράσατε να προσθέσετε και τη ζεστή σάλτσα μπολονέζ και να ανακατέψετε καλά. Επίσης μπορείτε αφού τα ξαναρίξετε στη κατσαρόλα να ρίξετε 4-5 κ.σ. από τη σάλτσα και να ανακατέψετε απλώς να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια να τα σερβίρετε με τριμμένο τυρί και επιπλέον σάλτσα. Καλή σας όρεξη!

Tips:
Είναι σημαντικό να καβουρδίσουμε τον κιμά έντονα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τον διαρκώς για να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να ροδίσει καλά. Όσο καλύτερα ροδίσει, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η σάλτσα. Θα μπορούσατε να βάλετε και τα μπαχαρικά της συνταγής μαζί με τον κιμά, για να ζεσταθούν καλά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Αφού σοταριστούν τα λαχανικά μαζί με τον κιμά, σβήνουμε με λίγο κρασί και τρίβουμε τον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα στο λιγοστό υγρό.
Mπορείτε να προσθέσετε στην αρχή 100 γ μπέικον για να έχετε μια πιο έντονη και ελαφρώς καπνιστή γεύση.

Απίστευτο σκάνδαλο στη Γαλλία: Στέλεχος υπουργείου έριχνε διουρητικό στον καφέ γυναικών επί μία δεκαετία, για να τις βλέπει να ουρούν!- 240 τα επιβεβαιωμένα θύματα του διεστραμμένου μέχρι τώρα!
Άμυνα: Puls και Rafale μετατρέπουν το Αιγαίο σε «κλειστή λίμνη!»
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Aγρότες στη Θήβα έκλεισαν την εθνική Αθηνών – Λαμίας – Ενισχύεται το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης-Θέλουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Reuters: Οι χειρισμοί του Ζελένσκι «μικραίνουν» επικίνδυνα την Ουκρανία!- Στο χείλος δημογραφικής καταστροφής η χώρα- Ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 6 εκατομμύρια μέσα σε 4 μόλις χρόνια!
Βενεζουέλα: «Παζαρεύει» την έξοδο του ο Μαδούρο!-Ζήτησε 200 εκατ. δολάρια και αμνηστία για 100 αξιωματούχους του από τον Τραμπ για να φύγει!
Λουτράκι: Συνεχίζει την «παράνοια» η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο μαθητή!-«Την θώπευσε στο στήθος γιατί είχε ερωτική διάθεση» ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της!
New York Times: Αυτές είναι οι δύο «αδυναμίες» του Πούτιν που μπορεί να τον «στριμώξουν» στην διαπραγμάτευση με την Ουκρανία
Βενεζουέλα: Φοβάται για τη ζωή του ο Μαδούρο!- Θα… «εξουδετερωθεί» πριν προλάβει να εγκαταλείψει τη χώρα;
Λούτσα: Αυτή την ώρα η τελευταία πράξη του δράματος- Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 24χρονο Σωτήρη κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα
Κακοκαιρία Byron – Συναγερμός στην Ελευσίνα: 112 για πιθανή υπερχείλιση του Σαρανταποτάμου – Έκτακτες οδηγίες προς τους κατοίκους
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του από αναθυμιάσεις γεννήτριας βενζίνης
Κακοκαιρία Byron: Διακοπές κυκλοφορίας και πολλά προβλήματα αυτή την ώρα στην Αττική
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις: Στήνουν μπλόκο και στον κόμβο Δερβενίου
Δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν ακόμη ένα ταχύπλοο σκάφος, που μετέφερε ναρκωτικά στον Ανατολικό Ειρηνικό – Τουλάχιστον τέσσερις οι νεκροί
Ένα βήμα πριν τον όλεθρο και οι πολεμοκάπηλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να είναι… “επιφυλακτικοί” απέναντι στους Αμερικανούς απεσταλμένους και τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου