Ποιός λέει όχι στα μακαρόνια με κιμά; Εδώ, μια κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για το πιο αγαπημένο καθημερινό φαγητό.
Μακαρόνια με κιμά: Το πιο αγαπημένο comfort food, έτοιμο στο πι και φι
Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. μακαρόνια Νο 6
2 γεμάτες κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
150 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
Για τον κιμά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά ή σπάλα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (με τα υγρά τους), ψιλοκομμένα (όχι λιωμένα) στον πολυκόφτη
1 κουτ. σούπας πελτές διαλυμένος σε 400 ml ζεστό νερό
2 δαφνόφυλλα
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κιμάς
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και λίγο αλάτι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε περίπου 1-2 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ.
Μόλις τα υγρά κοχλάσουν έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Μακαρόνια
Παράλληλα, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.
Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν με το βούτυρο και το τυρί.
Σερβίρισμα
Τα αδειάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα κιμά και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Μακαρόνια με κιμά: Το πιο αγαπημένο comfort food, έτοιμο στο πι και φι – Το μυστικό:
Αν στην παρασκευή µπιφτεκιών και συναφών κρεοσκευασµάτων προτείνεται -«επιβάλλεται», λένε ορισµένοι σεφ- να είναι λιπαρός ο κιµάς, για να µη στεγνώσουν τα µπιφτέκια κατά το ψήσιµό τους στη σχάρα ή στο γκριλ, στον µαγειρευτό κιµά, δεδοµένου ότι όλο το λίπος που περιέχει µένει στην κατσαρόλα, είναι προτιµότερο να επιλέγουµε κοµµάτια µετρίως λιπαρά ή να κάνουµε αναµείξεις, ώστε να πετύχουµε καλή αναλογία ψαχνού και λίπους.
Πώς μαγειρεύουμε σωστά τον κιμά
Καβουρδίζουμε τον κιμά έντονα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τον διαρκώς για να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να ροδίσει καλά. Όσο καλύτερα ροδίσει, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η σάλτσα. Καλό είναι να βάλουμε τα μπαχαρικά της συνταγής μαζί με τον κιμά, για να ζεσταθούν καλά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Όταν ροδίσει καλά ο κιμάς και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, φινόκιο κ.λπ.) που επιθυμούμε, ιδανικά ήδη σοταρισμένα σε χωριστό σκεύος σε λίγο λάδι. Έτσι, θα γίνει πιο νόστιμη η σάλτσα.
Αφού σοταριστούν τα λαχανικά μαζί με τον κιμά, σβήνουμε με λίγο κρασί ή κονιάκ και τρίβουμε τον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα στο λιγοστό υγρό.
Ακολουθεί η προσθήκη υγρών (νερού ή ζωμού) και ντομάτας. Βράζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά από την ώρα που θα βάλουμε τα υγρά.
Μυρωδικά και μπαχαρικά που ταιριάζουν στον κιμά
Ακολουθούν μερικοί από τους δεκάδες συνδυασμούς μπαχαρικών που ταιριάζουν με τις περισσότερες σάλτσες κιμά (μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου ή μείξης αυτών):
Δάφνη, μπαχάρι
Δάφνη, μπαχάρι, κανέλα
Δάφνη, μπαχάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη
Δάφνη, μπαχάρι, καρδάμωμο, κόλιανδρος
Τζίντζερ, κάρι
Μπαχάρι, ρίγανη, βασιλικός ή μαϊντανός (ή μείγμα αυτών)
Κεδροκούκουτσα, καρδάμωμο, φλούδες πορτοκαλιού

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις: Στήνουν μπλόκο και στον κόμβο Δερβενίου
Δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν ακόμη ένα ταχύπλοο σκάφος, που μετέφερε ναρκωτικά στον Ανατολικό Ειρηνικό – Τουλάχιστον τέσσερις οι νεκροί
Ένα βήμα πριν τον όλεθρο και οι πολεμοκάπηλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να είναι… “επιφυλακτικοί” απέναντι στους Αμερικανούς απεσταλμένους και τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου
“Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ για πώληση χιλιάδων βομβών, διαφόρων τύπων, αξίας 2,68 δισ. δολαρίων στον Καναδά
Τραμπ για Ουκρανία: «Έπρεπε να είχαν κάνει την συμφωνία νωρίτερα – Τώρα πολλά πράγματα είναι εναντίον τους»
“Καταπέλτης” κατά του Τσίπρα ο Αλαβάνος: “Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να γονατίσει και να πει συγγνώμη, διότι ενέκρινε το τρίτο Μνημόνιο, που κατακρεούργησε την Ελλάδα”
Ο Κέννεντι καταγγέλλει την Pfizer για τα εμβόλια mRNA: «Ήξεραν από την αρχή ότι ήταν άχρηστο» – «Όλα τα πειράματά τους είχαν αποτύχει»
7 Οκτωβρίου – Γιορτή σήμερα: Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Σεργίου και Βάκχου
Με την πρώτη δυνατή βροχή η Αθήνα έγινε «Βενετία» – Δήμοι, Πολιτική Προστασία και Κρατικός Μηχανισμός ανύπαρκτοι
Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτό θα είναι ένα μεγάλο θαύμα» – Υπεγράφη η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κονγκό και Ρουάντας στην Ουάσινγκτον, ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται
Η κακοκαιρία «Byron» σφυροκοπά τη χώρα: «Αγριεύουν» ακόμη περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες – Η πρόγνωση και το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ
“Σεισμός” από τα σκάνδαλα στην Ουκρανία: Μετά τον Γέρμακ ήρθε και η σειρά του Ζελένσκι να “πέσει”;
Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, πως θα καταστρέψει την Ασπίδα του Αχιλλέα που εξήγγειλε ο Νίκος Δένδιας και καλεί την Ελλάδα να μην ενισχύει την άμυνα των νησιών της
Πρωτοφανές περιστατικό στον Βόλο: Ποινή κάθειρξης 25 μηνών σε κρατούμενο που δάγκωσε αστυνομικό
Παίζουν με τη φωτιά οι πολεμοκάπηλοι της Ευρώπης: Η Γερμανία έστειλε στην Πολωνία μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter για να αντιμετωπίσουν τα Ρωσικά drones