Σαντορίνη: Το νησί της αγωνίας – Κάτι μεγαλύτερο ερχεται-9.000 έχουν φύγει – Τρομάζει το “κρεσεντο” των σεισμων- Το τεκτονικό ρήγμα του Αιγαίου και ο κίνδυνος των ηφαιστείων

39 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε 72 ώρες

Όσο περνούν οι ώρες εντείνεται η ανησυχία ότι κάτι μεγαλύτερο έρχεται στην Σαντορίνη ,καθώς οι συνεχιζόμενες δονήσεις εκλαμβάνονται από τους περισσότερους επιστήμονες ως προσεισμικές.

Ήδη έχουν εγκαταλείψει το νησί 9.000 περίπου άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και οι ψυχραιμότεροι που παραμένουν.

Πιο αναλυτικά τώρα:
Τη νύχτα ένας ακόμη σεισμός της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Σαντορίνη, με τη σεισμική δόνηση να φτάνει μέχρι την Ίο, προκαλώντας αναστάτωση και νέα ανησυχία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο, με τις 240 να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 3 Ρίχτερ, ενώ οι 39 μεγαλύτερες των 4 Ρίχτερ.

«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

Όπως εξηγεί από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στον ANT1 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ.

«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής: «Δεν αποκλείεται σύνδεση των σεισμών στις Κυκλάδες και του ηφαιστείου. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το χειρότερο σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σαντορίνη».

Όμως, όπως τονίζει, «είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στην ανάλογη σεισμική δραστηριότητα του 2011 οι δονήσεις συνέβαιναν μέσα στην Καλδέρα, ενώ τώρα στην νησίδα Άνυδρο, ενώ εντόπισε μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία πληθυσμού και αρχών.

Επισήμανε, ότι είτε υπάρξει μικρή έκρηξη είτε ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ρήγματος Ανύδρου, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τσουνάμι, που πρέπει να οδηγήσει όσους πολίτες βρίσκονται κοντά σε παραλία, να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή.

Εκτίμησε ότι παρά τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές και τον μικρότερο κίνδυνο καταστροφών υποδομών, το «χειρότερο» σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τέλος, επισημαίνει ότι το πρωί της Τρίτης η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.

Συνεδριάζει ξανά η Διυπουργική

Διυπουργική σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς στην Σαντορίνη.

Αντικείμενο της σύσκεψης η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).

Κλειστά σχολεία μέχρι την Παρασκευή

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Ωστόσο, και άλλα νησιά των Κυκλάδων αποφάσισαν να μη γίνουν μαθήματα, υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού.

Δήμος Μυκόνου

Χωρίς μαθήματα θα μείνουν αύριο, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Μυκόνου, καθώς ο Δήμος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, των παιδικών σταθμών και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Για ακόμη δύο ημέρες, την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Aναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για δύο ακόμα ημέρες (4-5 Φεβρουαρίου 2025) αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των πέντε νησιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου. Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους».

Δήμος Σίφνου

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, τα σχολεία στη Σίφνο λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημάρχου του νησιού, η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δήμος Πάρου

Με απόφαση του Δημάρχου Πάρου, κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Πάρου, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Η αναστολή θα ισχύει για τις ημέρες της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου και της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου 2025, ως προληπτικό μέτρο για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι τοπικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θα προχωρήσουν σε νέες ανακοινώσεις αν κριθεί απαραίτητο. Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου:

«Αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων, των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Πάρου. Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση του Δημάρχου Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πάρου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους».

Δήμος Αμοργού

Με απόφαση του Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού και σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοινώθηκε η προληπτική αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων για αύριο, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, λόγω της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή μας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνιστάται στους πολίτες να αποφύγουν μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Αναλυτικά:

«Μετά από την σημερινή συνεδρίαση του Τοπικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμοργού και σε συννενόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής αλλαγής αποφασίστηκε προληπτικά:

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων να παραμείνουν κλειστά για αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025
Ακύρωση όλων των Πολιτιστικών εκδηλώσεων
Συνίσταται αποφυγή μαζικων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή μας σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν εμπνέει ανησυχία αλλά παρόλα αυτά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.»

Δήμος Ιητών, Θήρας, Ανάφης

Η Πολιτική Προστασία έλαβε σειρά προληπτικών μέτρων για τους Δήμους Θήρας, Ανάφης, Αμοργού και Ίου, εξαιτίας της αυξημένης σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας. Σύμφωνα με το πόρισμα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, η κατάσταση στην περιοχή παρακολουθείται στενά, ενώ ζητείται η άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών.

Ως αποτέλεσμα, κλείνουν όλα τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία στους εν λόγω Δήμους για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025. Παράλληλα, ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν προληπτικά μέτρα και να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ συνιστάται να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνηση τους, ειδικά σε περιοχές με έντονες μορφολογικές κλίσεις όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν κατολισθήσεις. Επίσης, προτείνεται να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρών σεισμικών δονήσεων και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση επικίνδυνων στοιχείων από τα κτίριά τους.

Exit mobile version