Μια παραδοσιακή και πανεύκολη συνταγή για μοναδικά ρεβύθια φούρνου-Θα νομίζεις ότι τρως στις Κυκλάδες

Τα όσπρια γενικά αλλά και τα ρεβύθια ειδικότερα, από τα αρχαία χρόνια αγαπημένη τροφή των Ελλήνων, ήταν ήδη γνωστά από την εποχή του Ομήρου. Άλλωστε η ονομασία ρεβύθι προέρχεται από το αρχαίο ερέβινθος (φυτό και καρπός) που στα Βυζαντινά χρόνια έγινε ρεβίθιον.

Αν και στην Ηπειρωτική Ελλάδα προτιμώνται, από τα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα φυτεύουν ρεβίθια, γιατί η καλλιέργειά τους είναι από τις πλέον ανθεκτικές και ευδοκιμεί περισσότερο στο ξηρό και ζεστό κλίμα του Αιγαίου. Από τα ρεβίθια βγαίνουν τα στραγάλια, αλλά κυρίως ένα από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα εδέσματα του Αιγαίου, η ρεβιθάδα.

Μια παραδοσιακή και πανεύκολη συνταγή για μοναδικά ρεβύθια φούρνου-Θα νομίζεις ότι τρως στις Κυκλάδες

 

Πάμε να φτιάξουμε τα ξακουστά ρεβύθια των Κυκλάδων:

Υλικά
300 γρ. Ρεβύθια
1 ξερο κρεμμύδι
2-3 σκ. Σκόρδο
Ελαιόλαδο
2 φύλλα Δάφνης
Αλάτι Πιπέρι μαύρο
Ρίγανη
πιπέρι κόκκινο
3 ροδελες πιπεριά πράσινη
Νερό
2 λεμόνια

Μια παραδοσιακή και πανεύκολη συνταγή για μοναδικά ρεβύθια φούρνου-Θα νομίζεις ότι τρως στις Κυκλάδες

 

Οδηγίες μαγειρέματος

1. Από το βράδυ βάζουμε σε μπολ τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό που έχουμε προσθέσει μια κουταλιά σόδα.
Ρεβύθια φούρνου Νησιώτικα! φωτογραφία βήματος 1

2. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε με αρκετό νεράκι να βράσουν σε κατσαρόλα για μία ώρα τουλάχιστον,έως να μαλακώσουν,και φυσικά ξαφρίζουμε… Μόλις βράσουν κρατάμε ένα μέρος του νερού στο μπλέντερ,για να φτιάξουμε τον χυμό που θα το περιχυσουμε.

3. Απλώνουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε πυρέξ η γάστρα πήλινη,βάζουμε τα μπαχαρικά μας,το ελαιόλαδο,τα κρεμυδια,το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά το φαγητό μας,προσθέτουμε το νερό να το καλύψει και το σκεπάζουμε και βουρ στον προθερμασμενο φούρνο 200 β.

4. Στην πρώτη ώρα το ψήνουμε σκεπασμένο,αφού το ελέγχουμε για το νερό του,έπειτα το ξεσκεπαζουμε και έτσι θα πάρει και πιο ωραίο χρώμα,προς το τέλος χτυπάμε στο μπλέντερ το βρασμένο νερό ένα κρασοποτηρο ελαιόλαδο και τον χυμό των λεμονιών και το προσθέτουμε στο πυρέξ μας.Το αφήνουμε να ψηθεί για 6-7 λεπτά ακόμη και το βγάζουμε! Καλή όρεξη!!!

Exit mobile version