Μιανμάρ: Τι είναι οι δονήσεις ολίσθησης που έδωσαν τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 144 νεκροί - 732 τραυματίστηκαν

Η Μιανμάρ μετρά τις πληγές της  ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την ενδοχώρα της. Ο συνδυασμός ενός επιφανειακού σεισμού και της οριζόντιας ολίσθησης των τεκτονικών πλακών προκάλεσε σοβαρές απώλειες και ανυπολόγιστες ζημιές, θέτοντας ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση σε σεισμογενείς περιοχές.

Το πρωί της Παρασκευής (28/3), ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή Σαγκάινγκ της Μιανμάρ, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, με τον τρόμο να εξαπλώνεται μέχρι την Μπανγκόκ, όπου κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα κτίρια.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε ένα από τα πιο σεισμικά ενεργά σημεία της Γης, πάνω στη γραμμή επαφής της Ινδικής και της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας. Το ρήγμα που διασχίζει τη χώρα από βορρά προς νότο επιτρέπει στις πλάκες να κινούνται οριζόντια η μία σε σχέση με την άλλη, δημιουργώντας σεισμούς “ολίσθησης κατά μήκος ρήγματος”.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια σεισμολογίας Τζοάνα Φορ Γουόκερ από το University College London, αυτού του τύπου οι δονήσεις δεν είναι τόσο καταστροφικές όσο εκείνες που προέρχονται από ζώνες καταβύθισης, ωστόσο το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 8 Ρίχτερ.

Bangkok Earthquake LIVE: View of a Collapsed Building in Bangkok’s Chatuchak District | Myanmar N18G

Το χαμηλό βάθος αύξησε τη σφοδρότητα

Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το εστιακό βάθος. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός είχε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, γεγονός που ενίσχυσε τη δόνηση στην επιφάνεια. Ο Ρότζερ Μάσον του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου υπογράμμισε ότι, λόγω του μικρού βάθους, η σεισμική ενέργεια μεταφέρθηκε σχεδόν ακέραια στην επιφάνεια, επιβαρύνοντας δραματικά τις κατασκευές.

«Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο επίκεντρο», επισημαίνει. «Η σεισμική ενέργεια εκπέμπεται κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του ρήγματος».

Καταστροφές, θύματα και ένα κράτος απροετοίμαστο

Ο απολογισμός του σεισμού είναι βαρύς: τουλάχιστον 144 νεκροί και 732 τραυματίες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ (MRTV), ενώ ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά. Η USGS προβλέπει έως και 100.000 θανάτους, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να φτάσουν το 70% του ΑΕΠ της χώρας.

Η περιοχή Σαγκάινγκ, αν και έχει ιστορικό σεισμικών δονήσεων, δεν είχε γνωρίσει παρόμοιας έντασης γεγονός εδώ και δεκαετίες. Το 2012 είχε σημειωθεί σεισμός 6,8 Ρίχτερ, προκαλώντας 26 θανάτους. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Μπιλ Μαγκουάιρ του UCL, ο πρόσφατος σεισμός είναι πιθανότατα ο ισχυρότερος στην ενδοχώρα της Μιανμάρ εδώ και 75 χρόνια.

Η υποδομή της περιοχής δεν ήταν έτοιμη να αντέξει τέτοιο πλήγμα. Πολλά κτίρια είναι παλαιά και μη ενισχυμένα, αφού η τελευταία μεγάλη δόνηση στην περιοχή είχε σημειωθεί το 1956. «Η πλειονότητα των σεισμών στη Μιανμάρ εντοπίζεται πιο δυτικά», εξηγεί ο Μάσον. «Αυτός ο σεισμός όμως “χτύπησε” στο κέντρο της χώρας».

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 144 νεκροί από τον σεισμό

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πιθανώς χιλιάδες θύματα. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν, ενώ καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές σε βασικές υποδομές.

Ο επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης, δηλώνοντας στο κρατικό δίκτυο MRTV ότι έχουν ανοίξει όλοι οι δίαυλοι για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Εκκλήσεις για άμεση βοήθεια απευθύνθηκαν επίσης από τον εκπρόσωπο της χούντας, Ζάου Μιν Τουν, ο οποίος ζήτησε ιατρικά εφόδια και αίμα για τους τραυματίες που νοσηλεύονται σε τρία μεγάλα αστικά κέντρα. Το κρατικό δελτίο ειδήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες λόγω του μεγάλου αριθμού τραυματιών.

Στην Ταϊλάνδη, η Μπανγκόκ κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής. Ένας ουρανοξύστης υπό κατασκευή κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άτομα και δεκάδες άλλοι να παγιδευτούν στα ερείπια. Σύμφωνα με διασώστες, αγνοούνται ακόμη 117 άτομα.

Η διεθνής αντίδραση ήταν άμεση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κινητοποίησε το μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ενώ το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι ξεκίνησε τη διαδικασία αποστολής ιατρικών προμηθειών προς την πληγείσα περιοχή.

Η Ζιν Μαρ Αούνγκ, ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, δήλωσε στο Reuters ότι οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού –αντικαθεστωτικές πολιτοφυλακές– θα αναλάβουν δράση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισήμανε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ζήτησε τεχνική και ανθρωπιστική υποστήριξη από τον διεθνή παράγοντα, ενώ υπογράμμισε τις δυσκολίες στις επικοινωνίες, εξαιτίας των περιορισμών στο διαδίκτυο που έχει επιβάλει η χούντα.

Ο ΟΗΕ έτοιμος για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη – Ενεργοποιείται και ο ΠΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη , δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ετοιμάζει ιατρικές προμήθειες και δήλωσε ότι ενεργοποίησε το σύστημα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και τον κόμβο εφοδιασμού στο Ντουμπάι για να προετοιμάσει προμήθειες τραυματισμών από τραύματα.

Exit mobile version