Μισθολογικό χάσμα στον εργασιακό χώρο: Οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα

Οι γυναίκες συνεχίζουν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες

Παρά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες εργάζονται σχεδόν επτά εβδομάδες το χρόνο «δωρεάν» σε σύγκριση με τους άνδρες, εξαιτίας της διαφοράς στους μισθούς.

Το μισθολογικό χάσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με την έκθεση της συνδικαλιστικής οργάνωσης TUC, το μισθολογικό χάσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αγγίζει το 13,1%. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες εργάζονται χωρίς αμοιβή για περίπου 7 εβδομάδες κάθε χρόνο. Το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών (16,5%) και φτάνει σχεδόν το 19% στις ηλικίες 50-59 ετών.

Οι βασικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτή την ανισότητα περιλαμβάνουν:

Οι ανισότητες μισθών σε επαγγέλματα με κυριαρχία γυναικών

Το μισθολογικό χάσμα είναι πιο έντονο σε τομείς όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία, όπως:

Ο γενικός γραμματέας της TUC, Πολ Νοουάκ, δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως «εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας» και υπογράμμισε ότι το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χάσματος, απαγορεύοντας πρακτικές όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών, που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες.


Η Κατάσταση στην Ελλάδα: Πόσο Υπάρχει το Μισθολογικό Χάσμα;

Η ανισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών παραμένει αισθητή και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:

Παρόλο που η ανισότητα αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως:

Το Μισθολογικό Χάσμα στην Ευρώπη

Το 2022, το μισθολογικό χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 12,7%, ενώ στην Ελλάδα βρισκόταν περίπου στο 10,4%. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανισότητα στις αμοιβές παραμένει έντονη.


Τι Πρέπει να Γίνει για την Εξάλειψη του Μισθολογικού Χάσματος;

Για να μειωθεί η μισθολογική ανισότητα, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

Το μισθολογικό χάσμα δεν αποτελεί απλώς ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά και ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει την ισότητα των φύλων και την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών.

Exit mobile version