Μια σπανακόπιτα που σίγουρα σε ταξιδεύει με τις μυρωδιές της στα παιδικά σου χρόνια. Μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Θα τη λατρέψετε!
Δείτε πως θα φτιάξετε τη λαχταριστή σπανακόπιτα:
Υλικά
Για το φύλλο
- 220 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, λιωμένο
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο καλά και λεπτοκομμένο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας τσίπουρο
- 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1/4 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φύλλο
- Για να φτιάξουμε την σπανακόπιτα ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 2 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένες με μεμβράνη, για 1 ώρα.
Γέμιση
- Ρίχνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
- Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 x 30 εκ. με τη βέργα, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα διπλώματα και τα βουτυρώματα μέχρι να μαζέψουμε όλο το φύλλο σε έναν μικρό κύβο, τον οποίο αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
- Βγάζουμε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο.
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
Διαβάστε επίσης:
Πεντανόστιμη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο για μικρούς και μεγάλους!
Περισσότερα Νέα
-
Ελλάς το… “μεγαλείο” σου: Ο απίστευτος Γολγοθάς ατόμων με αναπηρία στον e-ΕΦΚΑ – Εσφαλμένες ενημερώσεις, λάθη και παρακρατήσεις
-
Ο Γιώργος Ματαράγκας αποκαλύπτει την άγνωστη ζωή του στην Αμερική: Ήμουν ντελιβεράς, οι γυναίκες μου έλεγαν «θέλουμε φαγητό από τον Έλληνα θεό»
-
Μεγάλες αλλαγές στη “χρυσή” λίστα του Forbes: Ο Μασκ πρώτος, ο Τραμπ “εκτοξεύεται” – Ποιοι μπαίνουν στη δεκάδα;
-
Σοκ και τρόμος στην Κηφισιά: Ομάδα 8 ατόμων ξυλοκόπησε άγρια τρεις ανήλικους μαθητές – Τρομακτικές καταγγελίες από μητέρα θύματος
-
Πρωτοφανής κρίση στην Αϊτή: Συμμορίες εισέβαλαν σε φυλακή – Δραπέτευσαν 529 κρατούμενοι
-
Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ απογοητεύτηκε από τον Ζελένσκι και τον Πούτιν – Θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος
-
Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η Σαρλοτ Μπέτι Γουέμπ, η Βρετανίδα που είχε σπάσει τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των Ναζί
-
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την αεροπορική βάση Τ4 στην Παλμύρα της Συρίας και απειλούν το Ισραήλ
-
Καιρός: Η πρόγνωση για σήμερα Τετάρτη 2 Απριλίου από την ΕΜΥ
-
Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της Ηλείας: Θρασύτατοι Ρομά έχουν ρημάξει τα σπίτια τους και ζητούν και από πάνω «λύτρα» για να τους επιστρέψουν κλοπιμαία! – Που είναι η Πολιτεία;
-
Αυτή είναι η… “Δημοκρατία” του Ερντογάν: Εισαγγελική έρευνα για όσους προτρέπουν σε διαδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Σύντομα και στην Ευρώπη τέτοιου είδους διώξεις;
-
Στα “κάγκελα” οι αλιείς του Βόλου: Κλείνουν το λιμάνι – Η ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις και τον αποκλεισμό
-
Απίστευτο περιστατικό στην Καλαμάτα: Ηλικιωμένοι έβγαλαν σουγιάδες στο ταμείο της ΔΕΗ για τη σειρά!
-
Πρωτοφανές σόου στη Γερουσία των ΗΠΑ: Γερουσιαστής μιλάει για… 17 ώρες για να καταγγείλει τον Τραμπ και τον Μασκ!
-
Συναγερμός: Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια