Μωβ μέδουσες: Τι θα συμβεί φέτος στις ελληνικές παραλίες-Η τελευταία ενημέρωση

Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που οι μωβ μέδουσες, γνωστές με το όνομα «Pelagia noctiluca», έκαναν την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες.

 

Μωβ μέδουσες: Τι θα συμβεί φέτος στις ελληνικές παραλίες-Η τελευταία ενημέρωση

 

Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο που το biodiversitygr.org εξέδιδε εβδομαδιαία ενημέρωση προκειμένου οι λουόμενοι να γνωρίζουν τις παραλίες με τη μεγαλύτερη έξαρση.

Μωβ μέδουσες: Τι θα συμβεί φέτος στις ελληνικές παραλίες-Η τελευταία ενημέρωση

 

Σημειώνουμε ότι οι επιστήμονες ενημέρωναν το κοινό ότι το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και στη συνέχεια θα περάσει σε φάση ύφεσης, μέχρι που οι μωβ μέδουσες θα μας «αποχαιρετούσαν».

Πράγματι, το καλοκαίρι του 2023 το φαινόμενο είχε εξασθενίσει αρκετά. Πλέον, απομένουν λίγες ημέρες προκειμένου να υποδεχθούμε κι επισήμως το καλοκαίρι του 2024 και τα νέα είναι ευχάριστα…

Όπως ενημερώνει το biodiversitygr.org:

«Με χαρά ανακοινώνουμε ότι η περίοδος που επηρεάστηκαν οι παραθαλάσσιες περιοχές από την παρουσία αυτού του είδους της μέδουσας φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι τα νερά μας χωρίς τον φόβο των ενοχλήσεων από αυτό το είδος μέδουσας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η έξαρση φαίνεται να έχει υποχωρήσει, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μεμονωμένων εμφανίσεων της μέδουσας στα νερά του Αιγαίου».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στο Ιόνιο έχουμε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά έξαρσης θα υπάρχει πιθανή παρουσία πολύ μικρών τοπικών φαινομένων έξαρσης σε ορισμένες περιοχές για μικρά χρονικά διαστήματα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό το λόγο, σας καλούμε όλους να συνεχίσετε να παρατηρείτε και να καταγράφετε οποιεσδήποτε εμφανίσεις μέδουσας στον ιστότοπο inaturalist. Αυτές οι καταγραφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να παρακολουθούμε την κατάσταση των θαλασσών μας και να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για πιθανόν νέες εκδηλώσεις εξάρσεων ή καταγραφή νέων ειδών».

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως παραδείγματος χάριν στη Μάλτα, η επόμενη έξαρση των μεδουσών μπορεί να συμβεί ανά οποιαδήποτε χρονιά, χωρίς να τηρεί απαραίτητα τον δεκαετή κύκλο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενεργοί παρατηρητές και προστάτες του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Exit mobile version