Γεμιστά λέγονται φαγητά πολλών λαών που αποτελούνται συνήθως από λαχανικά και γέμιση με ρύζι (πολλοί τα αποκαλούν “ορφανά”) ή κρέας ή μίγμα των δύο (“παντρεμένα”). Μερικές φορές για γέμισμα χρησιμοποιούνται και θαλασσινά, όπως καλαμάρια ή μύδια, ενώ το ρύζι αντικαθίσταται από πληγούρι ή λαχανικά με κιμά. Μαγειρεύονται κυρίως το καλοκαίρι, καθώς εκείνη την εποχή ωριμάζουν τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται, και επειδή είναι ελαφρύ φαγητό μπορεί να καταναλωθεί άνετα σε θερμό καιρό, σαν ζεστό ή κρύο πιάτο.
Μπαμπάτσικα γεμιστά φούρνου χωρίς κιμά, έτοιμα σε 10 λεπτά
Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
5 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
5 πιπεριές
1 πατάτα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
10 κ.σ. πλιγουρι
1/2 ματσ. μαϊντανό
1/2 ματσ. δυόσμο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Μπαμπάτσικα γεμιστά φούρνου χωρίς κιμά, έτοιμα σε 10 λεπτά
Εκτελεση
Αφαιρούμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Κόβουμε καπάκι – φέτα από την πιπεριά και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.
Αφαιρούμε καπάκι – φέτα κι από την ντομάτα και με κουτάλι, αδειάζουμε σε μπολ τη ψίχα, αν έχουν κοτσάνι το αφήνουμε επάνω για περισσότερο άρωμα.
Μπαμπάτσικα γεμιστά φούρνου χωρίς κιμά, έτοιμα σε 10 λεπτά
Η γέμιση
Αφήνουμε τα ζουμιά της ντομάτας και τους σπόρους και βάζουμε στο μπλέντερ μόνο τη ψίχα της.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αλέθουμε.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το πλιγούρι (10 κ.σ. όσα είναι και τα λαχανικά μας).
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα μισό ελαιόλαδο.
Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, μαϊντανό και δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Στο ταψί
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας κατά τα 3/4.
Σκεπάζουμε με το καπάκι τους.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Κόβουμε τη πατάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε ανάμεσα τους
Ψήσιμο – Χρόνος
Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180 ºC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.