Οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν ακόμα μία φορά την παράνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς από το 2025 τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση πώλησης ελαιολάδου σε τενεκέδες χωρίς παραστατικά.
«Μπλόκο» στον τενεκέ ελαιόλαδου: «Να κόψω τιμολόγιο στο παιδί μου;»
«Πώς είναι δυνατόν να μην μπορώ να στείλω στην αδερφή μου ή στο παιδί μου ένα τενεκέ λάδι; Είναι αδιανόητο. Τι απόδειξη να κόψω; Να κόψω τιμολόγιο στο παιδί μου;», δήλωσε ένας πολίτης στον Alpha.
Με τις νέες οδηγίες, παραγωγοί και διακινητές πρέπει να συνοδεύουν κάθε μεταφορά ελαιολάδου με δελτίο αποστολής. Αν παραβιάσουν τον κανόνα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα που φτάνουν τα 5.000 ευρώ. Η αδιαφορία για τους κανόνες και η πώληση «λάδι από το χωριό» χωρίς έγγραφα και πιστοποιήσεις είναι πλέον παράνομες.
«Δεν γίνεται εγώ να μην μπορώ να πάω στην αδερφή μου ή στο παιδί μου ένα τενεκέ λάδι. Είναι αδιανόητο αυτό; Τι απόδειξη να κόψω; Να κόψω τιμολόγιο στο παιδί μου;»
Ακόμα να το καταλάβεις φίλε μου;
Οι νόμιμοι λαδέμποροι είναι οι κυβερνητικοί.
Εσύ είσαι 100% παράνομος.
Και αν… pic.twitter.com/eByVhlodJM— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) January 12, 2025
«Μπλόκο» στον τενεκέ ελαιόλαδου: «Να κόψω τιμολόγιο στο παιδί μου;»
Η τιμή ενός τενεκέ ελαιολάδου κυμαίνεται από 120 έως 170 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα, με τις τιμές να ξεκινούν γύρω από τα 140 ευρώ στην αρχή της συγκομιδής τον Οκτώβριο. Το κόστος για ειδικά προϊόντα, όπως το αγουρέλαιο ή το βιολογικό ελαιόλαδο, είναι υψηλότερο. Στις προαναφερόμενες τιμές περιλαμβάνονται και τα έξοδα συσκευασίας και μεταφοράς, ενώ το κόστος ενός άδειου τενεκέ κυμαίνεται από 4 έως 5 ευρώ.
Οι τενεκέδες δεν έχουν όλοι την ίδια χωρητικότητα, αφού κυμαίνονται από 15 έως 17 κιλά. Για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, είναι σημαντικό να αναφέρεται το καθαρό βάρος στην αγοραπωλησία.
Αν και η πώληση ελαιολάδου σε τενεκέδες απαγορεύεται, η αποθήκευση είναι επιτρεπτή για προσωπική χρήση ή για επαγγελματική διακίνηση, αρκεί να υπάρχουν τα απαιτούμενα παραστατικά για τη μεταφορά.