Μυτιλήνη: Σμήνος μελισσών επιτέθηκε σε επιβάτες ΙΧ – Ένας από τους πέντε επιβάτες αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του

Ένα σμήνος μελισσών επιτέθηκε σε επιβάτες αυτοκινήτου στην περιοχή της Πεδής στη Μυτιλήνη. Ένας από τους πέντε επιβάτες νοσηλεύεται με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.

Στο αυτοκίνητο όπου δέχτηκε επίθεση από σμήνος μελισσών επέβαιναν πέντε άτομα ανάμεσά τους, τρεις ενήλικες και δύο παιδιά. Κάποια τοπικά Μέσα κάνουν λόγο για Ρομά ενώ κάποια άλλα για προσκυνητές επισκέπτες που κατευθύνονταν προς την Ι. Μ. των Ταξιαρχών.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν για αλλεργική αντίδραση σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα άτομα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και πολύ σοβαρής επιπλοκής στην υγεία του.

Επι τόπου έσπευσαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, η αστυνομία, ο γιατρός του Μανταμάδου και μελισσοκόμοι και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή καθώς όλα είναι υπο έλεγχο. Το τοπικό Μέσο stonisi κάνει ωστόσο λόγο για δύο τραυματίες.

Πως θα αποφύγετε επίθεση από μέλισσες:

«Οι επιθετικές μέλισσες μπορούν να σας κυνηγήσουν σε μεγάλες αποστάσεις και να φτάσουν σε ταχύτητες έως και 5 χιλιόμετρα την ώρα. Εντούτοις όταν έχουμε κίνητρο, εμείς τρέχουμε πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να πετούν στο κατόπι μας. Δεν θα σταματήσουν ποτέ να σας καταδιώκουν, για αυτό προσπαθήστε να βρείτε έναν ασφαλή κλειστό χώρο για να σωθείτε. Κάπου όπου δεν υπάρχουν ανοίγματα για να εισχωρήσουν οι μέλισσες».

Μην προσπαθήσεις να διώξεις τις μέλισσες

Στα SOS της επιβίωσης σε περίπτωση συνάντησης μας με σμήνος είναι να μην κάνουμε απότομες χειρονομίες, προσπαθώντας να διώξουμε μακριά τις μέλισσες. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατέψουμε το πρόσωπό μας, θωρακίζοντας τη μύτη, το στόμα και τα μάτια.

Οι μέλισσες κινούνται συνήθως προς αυτά τα σκοτεινά σημεία, καθώς είναι πιο ευαίσθητα και οδηγούν στη μέγιστη αντίδραση. Ναι, αυτός είναι και ο λόγος που τα μαύρα ρούχα τις προσελκύουν. «Βέβαια, μια ταραγμένη αποικία θα σας τσιμπήσει ανεξάρτητα από το χρώμα των ρούχων που φοράτε».

Καλύπτοντας τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, μειώνουμε και την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε και ταράζει τις μέλισσες. Για τον ίδιο λόγο, είναι χρήσιμο να μην ουρλιάξουμε.

Το νερό σώζει

Ο πιο ασφαλής τρόπος να γλιτώσουμε από θυμωμένο σμήνος μελισσών είναι το νερό που εκτοξεύεται προς το μέρος τους. Αν πάλι βουτήξουμε σε λίμνη ή θάλασσα, οι μέλισσες θα στήσουν καρτέρι παρακολουθώντας τις φυσαλίδες που απελευθερώνουμε όταν βρισκόμαστε κάτω από την επιφάνεια υδάτινου σώματος.

Επιπροσθέτως, ο πανικός και η αδρεναλίνη μπορούν να βλάψουν τη λήψη αποφάσεων και την αναπνοή μας.

Τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μέλισσα

Σε περίπτωση που δεν γλιτώσουμε την επίθεση, πρέπει να εντοπίσουμε τα τσιμπήματα στο δέρμα και να απομακρύνουμε το κεντρί. «Το κεντρί είναι συνδεδεμένο σε ένα μικροσκοπικό σάκο δηλητηρίου με μια μοναδική μυρωδιά –σαν μπανάνα– που απελευθερώνει “φερορμόνες συναγερμού”. Αυτές σηματοδοτούν απειλή για τις μέλισσες στην κυψέλη. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό, τόσο λιγότερη μυρωδιά θα κουβαλάτε που μπορεί να προσελκύσει περισσότερες μέλισσες».

Αν αφαιρεθεί το κεντρί προσεκτικά και σχετικά άμεσα, θα μειωθεί επίσης η αντίδραση του σώματός στο τσίμπημα, καθώς θα μειωθεί η ποσότητα του δηλητηρίου που διαρρέει το δέρμα μας. «Αποφύγετε να τσιμπήσετε το δέρμα κατά την αφαίρεση του κεντριού, αφού μπορείτε να πιέσετε αυτόν τον σάκο και να απελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο».

Διαβάστε επίσης:

Μέλισσες σε ρόλο γλύπτη: Τα εντυπωσιακά έργα μίας απρόσμενης «συνεργασίας»

Exit mobile version