Μπορεί η Μονεμβασιά να είναι ένα εξωπραγματικό μέρος που καθηλώνει τους επισκέπτες, ωστόσο, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο χωριό Άγιος Φωκάς, βρίσκεται ίσως το μοναδικό νησί της Ελλάδας που δεν θα θέλατε να περάσετε μέρος των διακοπών σας.
Μιλάμε για το Νησί των Νεκρών, που εκεί βρέθηκε το up Stories, το οποίο έχει για μοναδικούς κατοίκους τους νεκρούς του χωριού και τα μνήματά τους. Ένα τοπίο πραγματικά απόκοσμο και μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Δυτικά της Χίου, ένα μικρό νησί με άγονη ομορφιά και γαλήνια ατμόσφαιρα προσφέρεται για ήρεμες διακοπές μακριά από τον έντονο τουριστικό αχό.
Αναζωογονητικές βουτιές σε υπέροχες παρθένες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, νόστιμες τοπικές γεύσεις και γενναίες δόσεις ιστορίας συνθέτουν έναν αδάμαστο παράδεισο, ιδανικό για τους λάτρεις της λιτής, γνήσιας ομορφιάς.
Να μας λείπει: Το μοναδικό νησί της Ελλάδας που δεν θες να πας διακοπές- Δες γιατί
Τόπος άγονος, ιδιαίτερος, αδάμαστος. Ένα νησί ανάγλυφο, βραχώδες, καταμεσής πελάγους που, παρά το γεγονός ότι κατοικήθηκε ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ., για αιώνες ολόκληρους περνούσε σχεδόν απαρατήρητο. Μέχρι που, την 21η Ιουνίου του 1824, η είδηση της ολοκληρωτικής καταστροφής των Ψαρών έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να στρέψει συγκλονισμένη το βλέμμα σε αυτήν τη μικροσκοπική, Αιγαιοπελαγίτικη, βραχώδη κουκίδα.
Μπορεί σήμερα στα Ψαρά να βασιλεύουν η ηρεμία και η γαλήνη, όμως το μικροσκοπικό νησί κουβαλά τεράστια ιστορία στην μπαρουτοκαπνισμένη, ολόμαυρη ράχη του. Αρχαιολογικά ευρήματα σε ολόκληρο το νησί μαρτυρούν αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα από την Τελική Νεολιθική περίοδο, την Μυκηναϊκή και την Ομηρική εποχή, καθώς και τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Καθότι από πάντοτε άγονα και στρατηγικά ασήμαντα σε γενικές γραμμές, τα Ψαρά έμειναν κατά καιρούς και εντελώς ακατοίκητα, όπως για παράδειγμα αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα, όμως, εποικήθηκαν και πάλι από Ευβοείς, Θεσσαλείς και Χιώτες που αναζητούσαν ένα ήρεμο μέρος όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο από τον τούρκικο ζυγό και να ζήσουν με μεγαλύτερη ελευθερία.
Σταδιακά ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται, οι κάτοικοι ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία και το θαλάσσιο εμπόριο για να βιοποριστούν και τελικά απέκτησαν έναν αξιοσημείωτο θαλάσσιο στόλο. Έτσι, το νησί έφτασε να αποτελεί – μαζί με την Ύδρα και τις Σπέτσες – μεγάλη ναυτική δύναμη, η οποία συνδέθηκε άμεσα με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Να μας λείπει: Το μοναδικό νησί της Ελλάδας που δεν θες να πας διακοπές- Δες γιατί
Αυτός ήταν και ο λόγος που ουσιαστικά οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους το 1824. Τα Ψαρά έμειναν στην κατοχή της Τουρκίας μέχρι το 1912, οπότε και ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Σήμερα το νησί διατηρεί την ανθρώπινη κλίμακά του, γι’ αυτό και αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες διακοπές απόλυτης χαλάρωσης ακόμα και κατά την έντονα τουριστική σεζόν.