Νέο σκάνδαλο σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ
Ο ένας «διορίζει» τη γυναίκα του, ο άλλος «προσλαμβάνει» την κουνιάδα του και ο κατάλογος των «ημετέρων παιδιών» που κατακλύζει τις στελεχικές και χρυσοπληρωμένες θέσεις της ΔΕΗ επί των ημερών της διοίκησης Στάσση καθώς και στον ΔΕΔΗΕ δεν έχει τελειωμό…
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, η ευρηματικότητα για την επίτευξη αυτού του… ρουσφετιού σπανίζει, για να μην πούμε ότι δεν έχει προηγούμενο. Συγκεκριμένα, διευθύντρια του κλάδου Περιβάλλοντος, Αδειοδοτήσεων και Κλιματικής Αλλαγής στον ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει η Στυλιανή Πιτσαρή, η οποία, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ στο κτήριο, είναι σύζυγος του Μιχάλη Διαμαντή.
Ο εν λόγω κύριος είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, που καταγράφει συνεχώς δημοσκοπικές νίκες του Κυριάκου Μητσοτάκη, της κυβέρνησής του και ορισμένων «ικανών» υπουργών.
Στην περίπτωσή της, λοιπόν, έγιναν τα εξής απίθανα: Ο τομέας Περιβάλλοντος, Αδειοδοτήσεων και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ήταν ο τίτλος του μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είχε δύο άτομα. Επισήμανση: Τομέας και δύο άτομα δεν συμβαδίζουν. Από την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος τομέας, με τον ίδιο αριθμό ατόμων, αναβαθμίστηκε σε κλάδο (!), ώστε να αναλάβει κι επισήμως η κ. Πιτσαρή ως… κλαδάρχης. Όμως τυπικά, για να υπάρχει, να στηριχθεί ένας κλάδος, πρέπει οι τομείς να είναι τουλάχιστον δύο.
Ετσι ο τομέας «έσπασε» σε δύο τομείς! Ο ένας τομέας ονομάστηκε Τομέας Περιβάλλοντος και Αδειοδοτήσεων και ο άλλος Τομέας Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Στον πρώτο τομέα τοποθετήθηκαν οι δύο υπάλληλοι, στον άλλον δεν υπάρχει ακόμη κανένας! Μάλιστα σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος, στον Τομέα Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, έχουν αναθέσει σε εξωτερικό γραφείο να τους παρουσιάσει μελέτη για το πώς θα μπορεί ο εν λόγω τομέας να… αξιοποιηθεί καλύτερα!
Όπως λένε οι εργαζόμενοι στον χώρο, ο τομέας αναβαθμίστηκε σε κλάδο, ώστε ο μισθός του διευθυντή να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Σε τέτοιες θέσεις ο μισθός φτάνει τα 55.000 ευρώ ετησίως συν τα μπόνους -που πάντα επιτυγχάνονται-, τα οποία αποτελούν το 30% της ετήσιας αμοιβής.
Κανείς δεν είδε ποτέ την προκήρυξη
Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς στον ΔΕΔΔΗΕ δεν είδε ποτέ την προκήρυξη για τη δημιουργία αυτής της θέσης. Και όπως λένε και τα παλαιότερα στελέχη της επιχείρησης, για να γίνεις διευθυντής κλάδου ήθελες τουλάχιστον 20 χρόνια εμπειρίας για να ανταποκριθείς στη θέση και είχες πλήθος εργαζομένων να διαχειριστείς, όχι δύο. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για το πώς τοποθετούνται – βολεύονται, κυρίως σε στελεχικό επίπεδο, άνθρωποι έξω από τον χώρο της ΔΕΗ ή του ΔΕΔΔΗΕ, με παχυλούς μισθούς και μπόνους, απευθείας αναθέσεις, κ.ά.
Άλλη μια περίπτωση που βγάζει «μάτι» αποτελεί ο διορισμός από ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ της κουνιάδας του. Συγκεκριμένα, τον Γενάρη του 2020 ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης ανέλαβε νέος γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών στη ΔΕΗ Α.Ε. Η θέση αυτή, όπως γίνεται αντιληπτό, πέρα από νευραλγική είναι και χρυσοπληρωμένη.
Λίγο αργότερα, ως διά… μαγείας, διορίστηκε και η κουνιάδα του, η Αναστασία Ξυδού, η οποία επίσης ανέλαβε ιδιαίτερη και χρυσοπληρωμένη θέση, καθώς τοποθετήθηκε διευθύντρια Διεύθυνσης Προσλήψεων, Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ Α.Ε…