Στις 8 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές των σεισμολόγων για το ζήτημα της σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, ταυτόχρονα σχεδόν με την πρώτη από τις δύο διυπουργικές που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα.
Η πρώτη υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και η δεύτερη – πιο αργά το μεσημέρι – υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια στιγμή με προβληματισμό παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το μπαράζ σεισμών στο Αιγαίο.
Μετά τους Τούρκους επιστήμονες, που έκαναν λόγο και για τσουνάμι, ο Ιάπωνας ειδικός επί των σεισμών Yoshinori Moriwaki δήλωσε ότι μπορεί να σημειωθεί δόνηση μεγέθους άνω των 7 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος, κάτι που ενέχει κίνδυνο τσουνάμι.
Ταυτόχρονα όμως προσπαθούν να συγκεκριμενοποιήσουν τα «καυτά σημεία» σε περίπτωση που ο Εγκέλαδος «χτυπήσει» τη Σαντορίνη προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρότερος μέχρι τώρα σεισμός παραμένει αυτός του μεσημεριού της Τρίτης, που καταγράφηκε στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Σεισμός που σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, πάντως μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews τόνισε αρχικά ότι «δεν μπρούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό». Προσέθεσε πως, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο σενάριο θα πάμε. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά ουσιαστικά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις».
Τοπική μετατόπιση του ενδιαφέροντος
Την ίδια πάντως στιγμή, το ενδιαφέρον στρέφεται προς την Αμοργό όπου υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα που είχε προκαλέσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Σεισμοί με βοή ταρακουνούν και την Ίο με τους κατοίκους να τρομάζουν κατά την διάρκεια της νύχτας.
Προειδοποίηση Τσελέντη
Λίγο νωρίτερα ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική πρόβλεψη, με ανάρτησή του να αναφέρει ότι ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Σαντορίνης είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμικός χώρος συνεχώς επεκτείνεται προς τα βορειοανατολικά, ενώ φαίνεται ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, το οποίο προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου. Η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας, γεγονός που σημαίνει ότι όσο περνάει ο χρόνος χωρίς να εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός, τόσο αυξάνεται το μέγεθός του.
Παπαδόπουλος: «Ανοιχτό ενδεχόμενο να γίνει μεγαλύτερος σεισμός»
Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προειδοποιεί πως: «Βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού είναι ανοιχτό» και τόνισε, επισημαίνοντας πως η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 10 ημερών μπορεί να θεωρηθεί προσεισμική.
Στη Σαντορίνη, η κατάσταση συνεχώς κλιμακώνεται. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες αποφάσισαν να απομακρυνθούν άμεσα από το νησί, με περίπου 9.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη και να αναζητούν ασφάλεια σε άλλες περιοχές. Οι γραφικές γειτονιές της Οίας, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, έχουν ερημώσει, ενώ το νησί βρίσκεται πλέον σε μια κατάσταση επιφυλακής.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και προκαλεί τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, ενώ οι αρμόδιες αρχές κινητοποιούνται για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για τον περιορισμό των επιπτώσεων στον τουρισμό, έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς για την οικονομία του νησιού.