Ο τραχανάς της γιαγιάς: Ο θρεπτικός, ο νόστιμος, ο διαχρονικός

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά.

Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα, είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτός. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.

 

Υλικά
Μερίδες: 4
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς ξινός (ή γλυκός) αλευρένιος
1.200 ml ζωµός λαχανικών ή νερό
50 ml ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Διαδικασία

Σε µια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τον τραχανά, ανακατεύοντας ώστε να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουµε το ζωµό ή το νερό και λίγο αλάτι.
Όταν πάρει βράση, ανακατεύουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 10 – 15 λεπτά ή µέχρι να χυλώσει η σούπα. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
Μυστικά
Σερβίρουµε µε θρυμματισμένη φέτα και μαυροκούκι, ή με τριμμένη παρμεζάνα (ναι, ταιριάζει πολύ!!) ή και με 1 φέτα προσούτο σε κάθε πιάτο, με σοταρισμένα μανιτάρια ή λουκάνικα, σχεδόν με ό,τι μας αρέσει.

Τραχανάς Σούπα από την Νένα Ισμυρνόγλου | Γαστρονόμος

 

Exit mobile version