Ενώ για δισεκατομμύρια Χριστιανούς το Πάσχα είναι η πιο ιερή περίοδος του χρόνου, υπάρχουν χώρες στον κόσμο όπου περνά σχεδόν απαρατήρητο. Θρησκευτικές παραδόσεις, ιστορικές συνθήκες και πολιτικές αποφάσεις διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.
Το Πάσχα και ειδικά η Μεγάλη Εβδομάδα έχουν τεράστια σημασία στον χριστιανικό κόσμο. Είναι ημέρες κατάνυξης, εσωτερικής αναζήτησης, πένθους αλλά και χαράς με αποκορύφωμα την Ανάσταση του Χριστού. Σε πολλές χώρες, συνοδεύονται από επίσημες αργίες, λιτανείες, λειτουργίες και εορτασμούς με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, δεν είναι παντού έτσι. Σε αρκετές περιοχές του κόσμου, το Πάσχα είτε δεν εορτάζεται καθόλου είτε δεν αναγνωρίζεται επίσημα. Ο λόγος; Διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω, έλλειψη χριστιανικής παράδοσης ή ακόμα και κρατικές πολιτικές που αποφεύγουν τη δημόσια αναγνώριση θρησκευτικών εορτών.
Οι κύριες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας (2025):
-
Κυριακή των Βαΐων: 13 Απριλίου
-
Μεγάλη Πέμπτη: 17 Απριλίου
-
Μεγάλη Παρασκευή: 18 Απριλίου
-
Μεγάλο Σάββατο: 19 Απριλίου
-
Κυριακή του Πάσχα: 20 Απριλίου
Πού το Πάσχα περνά στα… ψιλά
1. Ιαπωνία
Ο χριστιανισμός είναι μειοψηφικός και οι περισσότεροι ακολουθούν τον σιντοϊσμό και τον βουδισμό. Το Πάσχα δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας και σπάνια γίνεται αντιληπτό.
2. Νότια Κορέα
Αν και ο χριστιανισμός έχει κερδίσει έδαφος, οι εορτασμοί του Πάσχα παραμένουν σχετικά περιορισμένοι και δεν θεωρούνται εθνικής σημασίας.
3. Κίνα
Οι καθολικοί μπορούν να τιμούν το Πάσχα, αλλά η Πολιτεία δεν το αναγνωρίζει επίσημα. Δεν προβλέπονται αργίες ή δημόσιοι εορτασμοί.
4. Μογγολία
Ο βουδισμός κυριαρχεί και δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά ή τιμή στην εορτή του Πάσχα.
5. Βιετνάμ
Οι θρησκευτικές εορτές δεν είναι μέρος της δημόσιας ζωής και συχνά αποφεύγονται ή αγνοούνται – ακόμα και τα Χριστούγεννα.
6. Γκάνα
Παρότι υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, οι εκδηλώσεις γύρω από τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι μάλλον σπάνιες, ειδικά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.
7. Καζακστάν
Με το Ισλάμ ως κυρίαρχη θρησκεία, το Πάσχα δεν εντάσσεται στο πολιτισμικό ή θρησκευτικό ημερολόγιο της χώρας.
8. Ουζμπεκιστάν
Όπως και το Καζακστάν, η χριστιανική Ανάσταση περνά αδιάφορη για την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς η μουσουλμανική ταυτότητα κυριαρχεί.