Οι πολιτικοί «νάνοι» της Ευρώπης (ορθώς) φοβούνται τον (κάθε) ηγέτη Τραμπ! Λαγκάρντ: «Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για πιθανούς δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ»

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προκαλέσει προκλήσεις, αλλά οι συνέπειες για την Ευρώπη θεωρούνται περιορισμένες

Μετά την ασθενή διακυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε εμφανή σημάδια γήρατος και αδυναμία άσκησης πολιτικής, η επάνοδος μιας ηγετικής φυσιογνωμίας – είτε διαφωνείς, είτε συμφωνείς μαζί του – όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύει το έλλειμμα πολιτικών ηγετών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως τα έχει αναδείξει και στο βιβλίο του από το 2009 και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ – εκδόσεις Λιβάνη)

Τι φοβάται η Κριστίν Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές εμπορικές επιβαρύνσεις από την κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο στόχος είναι να προβλέψουμε τις εξελίξεις και να αντιδράσουμε κατάλληλα», τόνισε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προκαλέσει προκλήσεις, αλλά οι συνέπειες για την Ευρώπη θεωρούνται περιορισμένες. «Εάν ο πληθωρισμός αναζωπυρωθεί στις ΗΠΑ, οι πρωταρχικές επιπτώσεις θα είναι εκεί. Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για εξαγωγή πληθωρισμού στην Ευρώπη», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι παράγοντες όπως η συναλλαγματική ισοτιμία και οι εμπορικές σχέσεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά. «Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν πάντα θετική για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

Τραμπ: Σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε για την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, κατηγορώντας την ΕΕ ότι μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ «πολύ άσχημα». Ειδικότερα, τόνισε ότι η Ένωση «δεν εισάγει αμερικανικά αυτοκίνητα ή αγροτικά προϊόντα σε δίκαιες συνθήκες» και χαρακτήρισε την ΕΕ ως «μικρή Κίνα», η οποία εκμεταλλεύεται την αμερικανική οικονομία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απάντησαν άμεσα στις απειλές του Τραμπ, αν και οι απόψεις διίστανται. Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο». Ωστόσο, άλλοι ηγέτες, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, επεσήμαναν ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα ήταν καταστροφικός. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη διατλαντική μας σχέση, η οποία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι πριν εξεταστούν αντίποινα, πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δεν χρειάζεται να μιλάμε για αντίποινα, εάν δεν υπάρχει τίποτα για αντίποινα ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθώς οι απειλές για εμπορικούς δασμούς αυξάνονται, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις που φέρνει η πολιτική Τραμπ. Οι συζητήσεις για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης αναμένεται να ενταθούν, με στόχο την εξεύρεση ισορροπημένων λύσεων που θα προστατεύουν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Exit mobile version