Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη «Νέα Καμένη»: Η γη βγάζει ατμούς και μυρίζει θειάφι – Το ηφαιστειακό τόξο και το ιστορικό των εκρήξεων

Στο ηφαιστειακό νησί της Νέας Καμένης, βρίσκεται στραμμένη η προσοχή των επιστημόνων, ειδικά των γεωλόγων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 η γη στο συγκεκριμένο νησί – από όπου ξεκινά και το τόξο που φτάνει ως το παλαιό λιμάνι των Φηρών, βγάζει ατμούς, ενώ έντονη είναι και η μυρωδιά θειαφιού.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, η κατάσταση δεν υποδηλώνει επικείμενη έκρηξη, αλλά παραμόρφωση του ηφαιστειακού πεδίου λόγω της φυσικής γεωλογικής δραστηριότητας της περιοχής.

Το ηφαιστειακό τόξο και το ιστορικό των εκρήξεων

Η Νέα Καμένη είναι ενεργό ηφαίστειο, τμήμα του ευρύτερου ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου.

Η τελευταία έκρηξη στη Νέα Καμένη καταγράφηκε το 1950, χωρίς από τότε να υπάρξει νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Στον υποθαλάσσιο κρατήρα Κολούμπο, η τελευταία ισχυρή έκρηξη είχε σημειωθεί το 1650, προκαλώντας τσουνάμι που έπληξε τη Σαντορίνη.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, με σεισμικά και γεωδυναμικά δεδομένα, ώστε να αξιολογηθεί η εξέλιξη των φαινομένων.

Η Νέα Καμένη

Η Νέα Καμένη, “το ηφαίστειο” για τους ντόπιους, είναι ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της καλδέρας της Σαντορίνης, το οποίο άρχισε να δημιουργείται το 1570 (ή 1573), με την δημιουργία αρχικά της Μικρής Καμένης και αποτελεί το πιο πρόσφατα δημιουργημένο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η έκταση του σήμερα είναι 340 εκτάρια και το ψηλότερο σημείο του είναι 127 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχουν δύο αγκυροβόλια στο νησί, ο όρμος Ταξιάρχης, στα νοτιοανατολικά του νησιού, και ο όρμος Ερινιά στα βόρεια.

Η Νέα και η Παλαιά Καμένη έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Exit mobile version