Ακαταμάχητη και αφράτη τυρόπιτα με κανταΐφι και για τους πιο απαιτητικούς. Δε θα μπορεί να αντισταθεί κανένας.
Δείτε πως θα φτιάξετε την τυρόπιτα κανταΐφι:
Υλικά
- 1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι (450 γρ.)
- 200-250 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 500 ml γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 4 αυγά
Για τη γέμιση
- 200 γρ. γκούντα τριμμένη
- 300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 300 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι ή 200 γρ. φέτα και 100 γρ. ανθότυρο
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και αφήνουμε στην άκρη.
- Κάνουμε πολύ καλά το κανταΐφι για να αποκτήσει όγκο και να απλώσει καλά στο ταψί. Το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 38×28εκ. ή ένα στρογγυλό 36-38 εκ. και στρώνουμε το μισό κανταΐφι.
- Ραντίζουμε πεταχτά με το πινέλο τη μισή ποσότητα από το βούτυρο, φροντίζοντας να βουτυρώσουμε όλη την επιφάνεια. Το πινέλο δεν πρέπει να ακουμπάει.
- Απλώνουμε όλη τη γέμιση τυριών, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Σε μπολ χτυπάμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά και το ρίχνουμε με ένα κουτάλι πάνω από το κανταΐφι να πάει παντού και να βραχεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180° (στην δεύτερη σχάρα του φούρνου) για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφήνουμε για 15′-20′ να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!