Πάνω από 10.000 σεισμοί μέσα σε 13 ημέρες – Τι λένε οι σεισμολόγοι για το σενάριο των 6 Ρίχτερ;

Συνεχίστηκε για ακόμη μια ημέρα η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ωστόσο οι επιστήμονες παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση του φαινομένου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, το δυσμενές σενάριο για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και πλέον αφορά σε μικρότερη δόνηση. «Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες», σχολίασε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών είναι πιο αραιή, ενώ παράλληλα μειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο θα συνεδριάσουν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν σε προτάσεις προς την πολιτεία.

Αισιόδοξος για την εξέλιξη του φαινομένου δήλωσε και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος: «Το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή ύφεση, συν το γεγονός ότι ακολουθία δεν επεκτείνεται παραπέρα, συν το γεγονός ότι το ρήγμα, όπως φαίνεται από τους προϋπολογισμούς επίκεντρο αρχίζει να γεμίζει με επίκεντρα κομμάτια, που φαινόταν ότι ίσως ενδεχομένως δεν είχαν σπάσει και μπορούσαν κατά πιθανότητα να σπάσουν με ένα ισχυρότερο σεισμό, φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα. Όλα αυτά φαίνεται να πηγαίνουν λίγο καλύτερα και αυτό μας δημιουργεί μια αισιοδοξία για το πως θα πάει η ακολουθία».

Μειώνεται η σεισμικότητα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Πάνω από 10.000 δονήσεις

Για μείωση του ρυθμού σεισμικότητας στις Κυκλάδες κάνει λόγο σε σημερινή έκτακτη ανακοίνωσή της η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών.

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες.

Μάλιστα, τις τελευταίες 13 ημέρες από έχουν καταγραφεί, πάνω από 10,000 σεισμικές δονήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης:

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών. Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Παραμένει σε κατάσταση συναγερμού η Σαντορίνη

Οι ειδικοί συμφωνούν σε μετατόπιση του προβλήματος αναφορικά με τους σεισμούς στο Αιγαίο, ωστόσο οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προετοιμαστούν για το πιο ακραίο σενάριο.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Πολιτεία κάτι που διεφάνη και από τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη. μιας και έκανε λόγο πέραν των άλλων για χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ για πύλες διαφυγής.

Συγκρατημένα ψύχραιμος ο Κώστας Παπαζάχος – Η εισήγησή του για τα σχολεία

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μίλησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, την ώρα μάλιστα, που στο νησί διεξάγονται έλεγχοι στατικότητας σε κτήρια. Επίσης, αύριο αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Για το ότι οι κάτοικοι πέρασαν ένα σχετικά πιο ήρεμο βράδυ χθες κι αν αυτό σημαίνει κάτι για την περαιτέρω εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Παπαζάχος τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ3: «Να πω την αλήθεια, όχι απαραίτητα γιατί ξέρετε, εδώ η ακολουθία έχει ένα επεισοδιακό χαρακτήρα, δηλαδή έχουμε ομάδες σεισμών κάποια χρονικά διαστήματα.

Αν τύχει το χρονικό διάστημα να είναι βραδινό, έχουμε ένα δύσκολο βράδυ. Αν τύχει το βράδυ να μην έχει κάποια τέτοια δραστηριοποίηση, είναι πιο καλό. Γενικά υπάρχει μια μικρή μείωση της σεισμικότητας αλλά είναι σχετικά μικρή, οπότε είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα».

Σχετικά με το ότι είναι συγκρατημένα μεν αλλά πιο αισιόδοξοι τις τελευταίες ώρες οι επιστήμονες ανέφερε: «Το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή ύφεση, συν το γεγονός ότι ακολουθία δεν επεκτείνεται παραπέρα, συν το γεγονός ότι το ρήγμα, όπως φαίνεται από τους προϋπολογισμούς επίκεντρο αρχίζει να γεμίζει με επίκεντρα κομμάτια, που φαινόταν ότι ίσως ενδεχομένως δεν είχαν σπάσει και μπορούσαν κατά πιθανότητα να σπάσουν με ένα ισχυρότερο σεισμό, φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα. Όλα αυτά φαίνεται να πηγαίνουν λίγο καλύτερα και αυτό μας δημιουργεί μια αισιοδοξία για το πως θα πάει η ακολουθία».

Exit mobile version