Παραδοσιακά μαμαδίστικα παππουτσάκια στον φούρνο με μπεσαμέλ

Παραδοσιακά μαμαδίστικα παππουτσάκια στον φούρνο με μπεσαμέλ: Η ονομασία της “Μελιτζάνας” προέρχεται από την ιταλική “melanzana” με καταγωγή από την Ασία.

Στην Ευρώπη, η καλλιέργεια της μελιτζάνας γίνεται κυρίως στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς είναι από τα πιο βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.

Παραδοσιακά μαμαδίστικα παππουτσάκια στον φούρνο με μπεσαμέλ

 

Οι πιο γνωστές συνταγές με μελιτζάνα είναι ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, η ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα, ισπανική συνταγή Καπονάτα και το τούρκικο ιμάμ μπαϊλντί.

Παρασκευάζεται επίσης, ψητή όπως η συνταγή για Μελιτζάνες στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και καψαλισμένη φέτα, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα αλλά και πουρέ για να συνοδεύσεις τα πιάτα σου όπως Μοσχαράκι Κοκκινιστό Με Πουρέ Μελιτζάνας.

Παραδοσιακά μαμαδίστικα παππουτσάκια στον φούρνο με μπεσαμέλ

 

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τις μελιτζάνες

4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι

Παραδοσιακά μαμαδίστικα παππουτσάκια στον φούρνο με μπεσαμέλ

 

Για τη σάλτσα κιμά

1/2 kg κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκόρδο τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 πρέζα/ες ζάχαρη
1/4 φλ. κονιάκ
2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1/2 ξυλάκι κανέλας
Αλάτι
Πιπέρι

Παραδοσιακά μαμαδίστικα παππουτσάκια στον φούρνο με μπεσαμέλ

Για τη μπεσαμέλ

2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 lt γάλα φρέσκο
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κουτάλα
Ταψί
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
798
Θερμίδες
(kcal)
57.1
45%
Λιπαρά
(γρ.)
42
20%
Υδατ/κες
(γρ.)
35
35%
Πρωτεΐνες
(γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Εκτέλεση
Βίντεο

Παραδοσιακά μαμαδίστικα παππουτσάκια στον φούρνο με μπεσαμέλ

 

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.

Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.

Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.

Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Για τη σάλτσα κιμά
Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο.

Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.

Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.

Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και έπειτα τα αφαιρούμε.

Για τη μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί.

Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.

Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.

Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.

Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Exit mobile version