Πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα “κουκουβάγια” ή “ντάκος”: Η έξοχη ρεθυμνιώτικη συνταγή για την παραδοσιακή κρητική κουκουβάγια, το ωραιότερο μεσημεριανό και βραδινό του ελληνικού καλοκαιριού.
Πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα “κουκουβάγια” ή “ντάκος” για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού
Υλικά
Μερίδες: 4
350 γρ. κρίθινοι ντάκοι ή παξιμαδοκουλούρες
650 γρ. ντομάτα, τριμμένη
360 γρ. ξινομυζήθρα
350 ml ελαιόλαδο
1 κλωναράκι ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη ή ξερή + επιπλέον για το σερβίρισμα
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξίδι
αλάτι
Πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα “κουκουβάγια” ή “ντάκος” για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού
Διαδικασία
Για τον ντάκο
Για να ετοιμάσουμε την κουκουβάγια ή ντάκο βάζουμε σε ένα μπολ το μισό λάδι και όλα τα άλλα υλικά εκτός από τον ντάκο και την ξινομυζήθρα και τα ανακατεύουμε.
Βρέχουμε τον ντάκο με λίγο από το ελαιόλαδο, τον μοιράζουμε σε πιάτα, ρίχνουμε πάνω το μείγμα ντομάτας και έπειτα την ξινομυζήθρα.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με επιπλέον ρίγανη.
Πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα “κουκουβάγια” ή “ντάκος” για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού