Πως έφτασε στο λουκέτο ο ελληνικός κολοσσός: Όλοι έχουμε σπίτι μας 1 προϊόν τους

Η NEOSET, μια από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στην ελληνική βιομηχανία επίπλου, υπήρξε για δεκαετίες μια ισχυρή παρουσία στον χώρο της κατασκευής και εμπορίας επίπλων. Ωστόσο, σήμερα το εργοστάσιο της εταιρείας στα Βασιλικά Ευβοίας στέκει εγκαταλελειμμένο, ως ένα σιωπηλό μνημείο της ανόδου και της πτώσης της.

 

Η Χρυσή Εποχή της NEOSET

Η πορεία της NEOSET στην αγορά ξεκίνησε με εντυπωσιακή δυναμική, στηριζόμενη σε τρεις βασικούς πυλώνες: την παραγωγή υψηλής ποιότητας επίπλων, την επιθετική επέκταση μέσω franchising που την οδήγησε σε 60 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και τις στρατηγικές εξαγορές εταιρειών όπως η Σκουρόπλος, η Πίτας και η Γουλανδρή. Η κορυφή της εταιρείας σημειώθηκε το 2007, όταν οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη ξεπέρασαν τα 3,7 εκατομμύρια. Η παρουσία της έφτασε μέχρι την Νιγηρία, γεγονός που επιβεβαίωνε την παγκόσμια απήχηση της εταιρείας.

Ο Ανταγωνισμός και η Αντίδραση της NEOSET

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία δεν κατάφερε να προβλέψει την επερχόμενη πτώση. Η έντονη ανταγωνιστική πίεση από αλυσίδες όπως η ΙΚΕΑ, η LEROY MERLIN και τα Πράκτικερ, οι οποίες πρόσφεραν φθηνότερα προϊόντα, ήταν καθοριστική, ειδικά μετά την οικονομική κρίση. Οι Έλληνες καταναλωτές προτίμησαν τα πιο οικονομικά έπιπλα αυτών των αλυσίδων, ενώ η NEOSET, επιμένοντας στην παραγωγή στην Ελλάδα και στην υψηλή ποιότητα, βρέθηκε να μην μπορεί να ανταγωνιστεί σε επίπεδο τιμών. Η επιλογή αυτή, αν και διατηρούσε την ποιότητα, αύξανε το κόστος παραγωγής και έφερε τη NEOSET σε δυσχερή θέση.

Η Κατάρρευση και η Αποτυχία Ανασυγκρότησης

Από το 2011, η κατάσταση της NEOSET επιδεινώθηκε δραματικά. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 50% και οι υποχρεώσεις της ξεπέρασαν τα 53 εκατομμύρια ευρώ. Το εργοστάσιο, που άλλοτε απασχολούσε περισσότερους από 400 εργαζομένους, λειτουργούσε πλέον με μόλις 70, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι απλήρωτοι για μήνες. Η απόφαση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα εκείνη την χρονιά φάνηκε ως μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας. Ωστόσο, αντί να λειτουργήσει ως ευκαιρία ανασυγκρότησης, αυτή η κίνηση μόνο ανέβαλε την αναπόφευκτη πτώση της. Η αγορά του επίπλου είχε ήδη υποστεί πτώση 60% λόγω της οικονομικής κρίσης και η NEOSET δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη κρίση.

Exit mobile version