Με το Πάσχα να πλησιάζει, η σωστή διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε από την αγορά έως το σερβίρισμα.
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή των πολιτών ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού, υπενθυμίζοντας βασικές πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας. Από την προμήθεια κρέατος και αυγών μέχρι τη σωστή αποθήκευση και παρασκευή των εδεσμάτων, οι καταναλωτές καλούνται να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τον εορτασμό. Παρακάτω παρουσιάζονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να απολαύσετε το Πάσχα με ασφάλεια.
Ασφαλής αγορά και αποθήκευση τροφίμων
Η ασφάλεια των τροφίμων ξεκινά από τη σωστή επιλογή των προϊόντων. Προτιμήστε αξιόπιστα σημεία πώλησης με νόμιμες άδειες λειτουργίας και ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης, την επισήμανση και τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων. Τα ευπαθή προϊόντα, όπως τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείων ή ψυχόμενων προθηκών.
Κατά την επιλογή κρέατος:
-
Βεβαιωθείτε ότι τα σφάγια φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες καταλληλότητας:
-
Τυρκουάζ για εγχώρια
-
Καστανό για εισαγόμενα
-
-
Τα σπλάχνα πρέπει να έχουν φυσιολογικό χρώμα και υφή, χωρίς οζίδια ή αλλοιώσεις.
-
Στα κατεψυγμένα, ελέγχετε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.
Για την αγορά αυγών:
-
Επιλέξτε αυγά με σαφείς ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, συσκευασίας και λήξης.
-
Φυλάξτε τα σε δροσερό, σκιερό χώρο.
-
Κατά τη βαφή, χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένες χρωστικές και αποφύγετε αυγά με ρωγμές. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία των βαφών.
Σοκολατένια αυγά και παιδική ασφάλεια
-
Αγοράζετε σοκολατένια αυγά από επώνυμα καταστήματα και πάντα ελέγχετε την ημερομηνία ανάλωσης.
-
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο περιεχόμενο, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιχνίδια που ενδέχεται να προκαλέσουν πνιγμό σε μικρά παιδιά.
Καθαριότητα και σωστός χειρισμός στην κουζίνα
Η καθαριότητα είναι θεμέλιος λίθος για την ασφάλεια των τροφίμων. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν και μετά την επεξεργασία τροφών. Χρησιμοποιήστε καθαρά εργαλεία, επιφάνειες κοπής και μαγειρικά σκεύη.
Κατά τη θερμική επεξεργασία των κρεάτων, βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί επαρκώς, ιδίως στα εσωτερικά τους σημεία, ώστε να εξουδετερωθούν επιβλαβή βακτήρια.
Μετά το φαγητό, καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες και τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροβίων.