Το 2022, 75.647 παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την προωρότητα, την ασφυξία κατά τον τοκετό ή λοιμώξεις, παράγοντες που, σε αρκετές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σχεδόν 76.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, καθώς οφείλονται σε επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, ασφυξία κατά τη γέννηση και λοιμώξεις.
Η έρευνα, που καλύπτει 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, επισημαίνει πως συγγενείς καρδιοπάθειες και νεογνική σηψαιμία συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες βρεφικής θνησιμότητας. Παρά την ύπαρξη ανεπτυγμένων συστημάτων υγείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα στοιχεία δείχνουν ανησυχητικές ανισότητες: στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. καταγράφονται 1,5 έως 4,1 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, ενώ στο Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν το ποσοστό εκτοξεύεται από 18,2 έως 40,4 θανάτους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από γενικότερες προκλήσεις στην υγεία παιδιών και εφήβων. Ένας στους πέντε εφήβους πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, με την αυτοκτονία να αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 15-29 ετών. Παράλληλα, το 15% των εφήβων έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση, ένας στους δέκα 13-15 ετών καπνίζει, ενώ σχεδόν το 30% των παιδιών φτάνει τα έξι του χρόνια με υπερβολικό βάρος.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε για τη μοναξιά και το άγχος που βιώνουν οι νέοι στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, τονίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας τους. Ο Οργανισμός ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τις χώρες-μέλη για τον καθορισμό στρατηγικών δράσεων για την επόμενη πενταετία.