Πούτιν: Πόσο πιθανόν είναι να πατήσει το «κουμπί» των πυρηνικών;

Πούτιν: Οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας με τη Δύση, ιδιαίτερα μετά την ουκρανική επίθεση με πυραύλους ATACMS στο Μπριάνσκ και την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Πούτιν: Πόσο πιθανόν είναι να πατήσει το «κουμπί» των πυρηνικών;

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τις δυτικές χώρες, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν ότι η ανησυχία για έναν πυρηνικό πόλεμο παραμένει περιορισμένη.

Τι άλλαξε στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

  1. Ευρύτερη χρήση πυρηνικών:
    • Το νέο δόγμα προβλέπει χρήση πυρηνικών όχι μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η επιβίωση της χώρας, αλλά και σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι υπάρχει «κρίσιμη απειλή» για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.
    • Για πρώτη φορά, γίνεται σαφές ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά ακόμα και εναντίον συμβατικών όπλων, εάν αυτά υποστηρίζονται από πυρηνική δύναμη, όπως οι ΗΠΑ.
  2. Στόχος:
    • Η Ουκρανία, με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, φαίνεται να αποτελεί τον βασικό αποδέκτη αυτών των αλλαγών.

Πούτιν: Πόσο πιθανόν είναι να πατήσει το «κουμπί» των πυρηνικών;

Η Δυτική Αντίδραση

  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταδίκασε τις αλλαγές στο δόγμα, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος για αύξηση του συναγερμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, προσπαθώντας να αποθαρρύνουν την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν ουσιαστικά την ισορροπία δυνάμεων.

Γιατί η Δύση δεν ανησυχεί

  1. Περιορισμένες πιθανότητες χρήσης πυρηνικών:
    • Αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών παραμένει χαμηλή, καθώς ο Πούτιν φαίνεται προσεκτικός στο να μην προκαλέσει άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
  2. Αποτρεπτική ισχύς του ΝΑΤΟ:
    • Η συμβατική και πυρηνική δύναμη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θεωρείται αρκετή για να αποτρέψει οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία.

Γεωπολιτικές επιπτώσεις

  • Η Ρωσία διατηρεί τον έλεγχο σημαντικών περιοχών στην Ουκρανία (περίπου 18% της χώρας), ενώ γεωπολιτικά κερδίζει έδαφος, όπως φάνηκε από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
  • Οι διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, εάν ξεκινήσουν, αναμένεται να προσφέρουν στη Μόσχα μια ευκαιρία για διατήρηση των κεκτημένων της.

Συμπέρασμα

Ενώ το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αυξάνει τη ρητορική ένταση, η πραγματική πιθανότητα πυρηνικού πολέμου παραμένει χαμηλή. Ο Πούτιν φαίνεται να χρησιμοποιεί τις απειλές κυρίως ως μέσο πίεσης για γεωπολιτικά κέρδη, διατηρώντας παράλληλα ανοικτές τις διπλωματικές οδούς για πιθανή συμφωνία με τη Δύση.

Exit mobile version