Υπενθυμίζουμε στους οδηγούς την συνήθεια που πρέπει να αποφύγουν, η οποία μπορεί να τους κοστίσει πρόστιμο 3.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος
Το τριήμερο βρίσκεται προ των πυλών και η έξοδος των εκδρομέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα έχει ήδη ξεκινήσει.
«Κουβαλώντας» μαζί τους, εκτός από καλή διάθεση και τις κακές καθημερινές συνήθειες, αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή για να υπενθυμίσουμε στους εκδρομείς, μία από αυτές που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ώστε να μην έχουμε προβλήματα ούτε με το γράμμα του νόμου.
Η κακή συνήθεια στην οποία αναφερόμαστε είναι φυσικά το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η οποία υπόκειται σε περιορισμούς και μπορεί να βάλει τον οδηγό που θα αγνοήσει τις διατάξεις του νόμου και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε μεγάλους μπελάδες.
Πρόστιμο 3.000 ευρώ μέχρι και… αφαίρεση διπλώματος για τη χειρότερη συνήθεια του Έλληνα οδηγού
Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό Νόμο (4633/2019) απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Το πρόστιμο έχει οριστεί στα 1.500 ευρώ και δεν αφορά μόνο τον οδηγό του οχήματος αλλά οποιοδήποτε επιβάτη «πιαστεί» από τις αρχές να καπνίζει εντός του οχήματος, ενώ στην περίπτωση που πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται και φτάνει τα 3.000 ευρώ.
Το πρόστιμο των 3.000 ευρώ «συνοδεύεται» και από την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες ανά διαπιστωθείσα παράβαση, κάτι που σημαίνει ότι αν εντοπιστεί, για παράδειγμα, να καπνίζει και ένας επιβάτης εκτός από τον οδηγό, το διάστημα αφαίρεσης του διπλώματος διπλασιάζεται.
Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο συνδέεται και με ένα ακόμη «βαρύ» διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης, εκείνο που αφορά την ρίψη από τον οδηγό ή κάποιον επιβάτη του αποτσίγαρου στον δρόμο -συνήθως εν κινήσει από το παράθυρο.
Οι οδηγοί που απορρίπτουν αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως είναι για παράδειγμα τα τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για εξήντα (60) ημέρες.
Εκτός από την Τροχαία, το ίδιο πρόστιμο στον παραβάτη οδηγό μπορεί να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική, όπως ορίζεται στην υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
Χρηματικά η παραπάνω παράβαση τιμωρείται με 150 ευρώ, με το πρόστιμο, ωστόσο, να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, όπως αυτή παρουσιάζεται στον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα, ωστόσο με το άρθρο 4 «Υπολογισμός Προστίμου» της Πυροσβεστικής Διάταξης, το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 200 ευρώ.