Πρόστιμο ακόμα και για τον διοικητή της ΑΑΔΕ: Νέα ρύθμιση φόβητρο των διευθυντών σε κρατικούς φορείς

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μια πρωτοφανή αλλαγή στον τρόπο λογοδοσίας των προϊσταμένων των δημόσιων φορέων. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι διευθυντές και προϊστάμενοι κρατικών οργανισμών καθίστανται υπεύθυνοι για τυχόν καθυστερήσεις ή πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, με το βάρος της ευθύνης να φτάνει μέχρι και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση παραβάσεων ή καθυστερήσεων, αυτοί οι προϊστάμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικές ποινές ή άλλα πειθαρχικά μέτρα.

Η ρύθμιση αυτή θεωρείται αυστηρή, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδέχεται να τιμωρηθούν προσωπικά και οικονομικά υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι, ακόμα και σε θέσεις ευθύνης όπως αυτή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ωστόσο έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυστηρότητας ή για πιθανές αδικίες σε περιπτώσεις που δεν εξαρτώνται άμεσα από τη δράση των συγκεκριμένων υπευθύνων.

Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει Μητρώο στο οποίο θα πρέπει μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2024 και 15 Ιανουαρίου 2025 για την καταγραφή όλων των δημοσίων φορέων και των υπευθύνων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μισθοδοσία των εργαζομένων, και οι οποίοι θα είναι υπόλογοι σε καθυστερήσεις της διαδικασίας, όπως σε εκδόσεις βεβαιώσεων αποδοχών, πληρωμές κλπ. Έτσι, όσοι δεν εγγραφούν εγκαίρως, ή σε περιπτώσεις ελλιπούς διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ, η λαθών στα στοιχεία, θα υπάρξουν πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα ξεκινούν από τα 2.500 ευρώ και κλιμακωτά θα προσαυξάνονται καθημερινά και με βάση τον αριθμό των λαθών.

Πρόστιμα προβλέπονται ακόμα και για τον Διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση που η Αρχή δεν λειτουργήσει στην λωρα της το ψηφιακό Μητρώο ή αν δεν είναι τυπικώς εντάξει στις υποχρεώσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΑΔΕ: “Λαβράκι” με το τσίμπημα συνταξιούχων και μισθωτών που δήλωναν εισοδήματα κάτω από 10.000 αλλά έκαναν δαπάνες πάνω και από 200.000 ευρώ

 

Exit mobile version