Το ψάρι είναι μία από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολύτιμα μέταλλα, συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του οργανισμού.
Το τηγανητό ψάρι είναι μια λαχταριστή επιλογή για το τραπέζι, αλλά η έντονη μυρωδιά που αφήνει μπορεί να είναι ενοχλητική. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αποτρέψετε τη διάχυση της οσμής και να διατηρήσετε το σπίτι σας φρέσκο.
Ψάρι: Μυστικά για το ιδανικό τηγάνισμα
Το τηγάνισμα είναι μία από τις πιο γευστικές μεθόδους μαγειρέματος ψαριού, καθώς δημιουργεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά και διατηρεί τη ζουμερή υφή εσωτερικά. Ωστόσο, απαιτεί σωστή τεχνική για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς περιττή λιπαρότητα ή να διαλυθεί το ψάρι στο τηγάνι.
Επιλογή του σωστού ψαριού
Για τηγάνισμα, προτιμήστε ψάρια με σφιχτή σάρκα όπως:
- Μπακαλιάρος
- Γλώσσα
- Σφυρίδα
- Κολιός
- Γαύρος και σαρδέλες (για μικρότερα ψάρια)
Ψάρια με πιο μαλακή σάρκα, όπως ο ξιφίας ή ο σολομός, είναι καλύτερα για ψήσιμο ή σχάρα.
Προετοιμασία:
- Καθαρίστε και στεγνώστε καλά το ψάρι με χαρτί κουζίνας. Η υγρασία εμποδίζει το σωστό τηγάνισμα και κάνει το λάδι να πιτσιλάει.
- Αλατίστε ελαφρά και αφήστε το για λίγα λεπτά ώστε να απορροφήσει την υγρασία του.
- Αλευρώστε ελαφρώς με αλεύρι ή καλαμποκάλευρο για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πανάρισμα με φρυγανιά ή κουρκούτι.
Επιλογή του κατάλληλου λαδιού
Το λάδι πρέπει να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες.
Οι καλύτερες επιλογές είναι:
- Ελαιόλαδο – δίνει εξαιρετική γεύση και είναι πιο υγιεινό.
- Ηλιέλαιο – έχει ουδέτερη γεύση και είναι οικονομικό.
- Καλαμποκέλαιο – κατάλληλο για πιο τραγανό τηγάνισμα.
- Αποφύγετε το βούτυρο, γιατί καίγεται γρήγορα.
Ιδανική θερμοκρασία και τρόπος τηγανίσματος
- Ζεστάνετε το λάδι στους 170-180°C πριν προσθέσετε το ψάρι. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, ρίξτε ένα μικρό κομμάτι ψωμιού: αν αρχίσει να ροδίζει σε 10-15 δευτερόλεπτα, το λάδι είναι έτοιμο.
- Μην υπερφορτώνετε το τηγάνι, γιατί η θερμοκρασία του λαδιού πέφτει και το ψάρι βγαίνει λιγότερο τραγανό.
- Μαγειρέψτε κάθε πλευρά για 3-5 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού) μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
- Γυρίστε προσεκτικά το ψάρι με λαβίδα ή σπάτουλα, για να μην διαλυθεί.

Ψάρι: Tips για να μειώσετε τη μυρωδιά του τηγανίσματος
- Αερισμός πριν και μετά – Ανοίξτε παράθυρα και χρησιμοποιήστε τον απορροφητήρα σε δυνατή ένταση.
- Ξύδι ή λεμόνι στο λάδι – Προσθέστε λίγο ξύδι ή μια φέτα λεμονιού στο τηγάνι για να μειώσετε τις οσμές.
- Βράσιμο αρωματικών υλικών – Βράστε κανέλα, γαρίφαλο ή ξύδι σε μια κατσαρόλα για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά.
- Απορροφητικά υλικά – Τοποθετήστε ένα μπολ με μαγειρική σόδα ή ξύδι στον πάγκο για να απορροφήσουν τις οσμές.
- Καθαρισμός αμέσως μετά – Πλύνετε το τηγάνι και τις επιφάνειες μόλις τελειώσετε, για να μην παγιδεύεται η μυρωδιά.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, το σπίτι σας θα παραμείνει καθαρό και ευχάριστα αρωματισμένο, ακόμα και μετά από ένα απολαυστικό τηγανητό γεύμα!

New York Times: Αυτές είναι οι δύο «αδυναμίες» του Πούτιν που μπορεί να τον «στριμώξουν» στην διαπραγμάτευση με την Ουκρανία
Βενεζουέλα: Φοβάται για τη ζωή του ο Μαδούρο!- Θα… «εξουδετερωθεί» πριν προλάβει να εγκαταλείψει τη χώρα;
Λούτσα: Αυτή την ώρα η τελευταία πράξη του δράματος- Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 24χρονο Σωτήρη κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα
Κακοκαιρία Byron – Συναγερμός στην Ελευσίνα: 112 για πιθανή υπερχείλιση του Σαρανταποτάμου – Έκτακτες οδηγίες προς τους κατοίκους
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του από αναθυμιάσεις γεννήτριας βενζίνης
Κακοκαιρία Byron: Διακοπές κυκλοφορίας και πολλά προβλήματα αυτή την ώρα στην Αττική
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις: Στήνουν μπλόκο και στον κόμβο Δερβενίου
Δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν ακόμη ένα ταχύπλοο σκάφος, που μετέφερε ναρκωτικά στον Ανατολικό Ειρηνικό – Τουλάχιστον τέσσερις οι νεκροί
Ένα βήμα πριν τον όλεθρο και οι πολεμοκάπηλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να είναι… “επιφυλακτικοί” απέναντι στους Αμερικανούς απεσταλμένους και τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου
“Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ για πώληση χιλιάδων βομβών, διαφόρων τύπων, αξίας 2,68 δισ. δολαρίων στον Καναδά
Τραμπ για Ουκρανία: «Έπρεπε να είχαν κάνει την συμφωνία νωρίτερα – Τώρα πολλά πράγματα είναι εναντίον τους»
“Καταπέλτης” κατά του Τσίπρα ο Αλαβάνος: “Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να γονατίσει και να πει συγγνώμη, διότι ενέκρινε το τρίτο Μνημόνιο, που κατακρεούργησε την Ελλάδα”
Ο Κέννεντι καταγγέλλει την Pfizer για τα εμβόλια mRNA: «Ήξεραν από την αρχή ότι ήταν άχρηστο» – «Όλα τα πειράματά τους είχαν αποτύχει»
7 Οκτωβρίου – Γιορτή σήμερα: Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Σεργίου και Βάκχου
Με την πρώτη δυνατή βροχή η Αθήνα έγινε «Βενετία» – Δήμοι, Πολιτική Προστασία και Κρατικός Μηχανισμός ανύπαρκτοι