Ολοκληρώθηκε μετά από 1:30 ώρα το δείπνο που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Κύπριο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε πολύ καλή τη βραδιά και ευχαρίστησε την προσωπική απεσταλμένη του για το κυπριακό Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, σημειώνοντας πως παρά τις προσπάθειες της η αποστολή της δεν πέτυχε την γεφύρωση των διαφορών για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ακόμα μια διευρυμένη συνάντηση. Στη νέα συνάντηση που θα καλέσει σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ θα λάβουν μέρος η Ελλάδα και η Τουρκία, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή της Βρετανίας ως εγγυήτριας χώρας.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ αναφέρεται ότι «ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής Απεσταλμένης του για την Κύπρο, κας María Angela Holguín Cuéllar, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις προσπάθειες της με τους δύο ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών στην πορεία προς το Κυπριακό. ζήτημα.
Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν τις διεργασίες που οδηγού σε διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα οδοφράγματα μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών».
Secretary-General @antonioguterres hosted an informal dinner today with the leader of the Greek Cypriot community, Mr. Nikos Christodoulides, and the leader of the Turkish Cypriot community, Mr. Ersin Tatar. More: https://t.co/LRsWQXBTJP
— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) October 16, 2024
Αναφορά σε συμφωνία για διευρυμένη διαδικασία έκανε και ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης με ανάρτηση του στο Χ
Ολοκληρώθηκε το δείπνο του Προέδρου της 🇨🇾 Δημοκρατίας @PresidentCYP @Christodulides με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών @antonioguterres και τον κ. Τατάρ
Η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης… pic.twitter.com/s0i3WeUP9N
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) October 16, 2024
Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως συζητήθηκαν πολλά θέματα και ο ίδιος επέμεινε στις θέσεις του. Είπε πως το επόμενο βήμα θα είναι μια συνάντηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας , ενώ θα γίνουν συναντήσεις στη Κύπρο για διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων.
Το δείπνο ξεκίνησε στις 2 τα ξημερώματα
Το δείπνο που παρέθεσε στην έδρα του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού στο Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ξεκίνησε στις 2:00 ώρα Ελλάδας (19:00 ώρα Νέας Υόρκης).
Χριστοδουλίδης και Τατάρ έφτασαν στο κτήριο του ΟΗΕ με διαφορά λίγων λεπτών ο ένας από τον άλλο συνοδευόμενοι από συμβούλους τους.
Στο δείπνο ήταν μόνο οι δύο τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Ουδείς γνώριζε τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει στα χέρια του την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία είχε πραγματοποιήσει επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό, διαπιστώνοντας απουσία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών που διεκόπησαν το 2017.
Εικάζεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιχειρούσε να παρουσιάσει στους Χριστοδουλίδη και Τατάρ, κάποιου είδους οδικό χάρτη διαδικαστικής φύσεως, ώστε να αναζητηθεί κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την συνέχιση των συνομιλιών, οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευρά να συνομιλήσει επί του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναρχίσουν, μόνο αν εκ των προτέρων γίνει αποδεκτή η απαίτηση τους για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και αποδοχή λύσης δύο κρατών.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση και επιμένει στην συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.
Στόχος της συνάντησης η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ανάρτηση του στο Χ ανέφερε πως «στόχος αυτής της συνάντησης είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νίκος Χριστοδουλίδης) με ειλικρινή πολιτική βούληση προσέρχεται με στόχο να διεξαχθεί μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Στις 19:00 (ώρα Νέα Υόρκης) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε η συνάντηση του Προέδρου της 🇨🇾 Δημοκρατίας @PresidentCYP @Christodulides με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών @antonioguterres και τον κ. Ερσίν Τατάρ.
Στόχος αυτής της συνάντησης είναι η διερεύνηση της… pic.twitter.com/k3Z8X4KErr
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) October 15, 2024
Από τη πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν απέφυγε τον διάλογο και την επικοινωνία, γι’ αυτό θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο κοινωνικό άτυπο δείπνο, όπου θα επαναλάβει ότι θα συμμετάσχει σε επίσημες, νέες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.
Είπε πως στο δείπνο θα θίξει τα θέματα των απευθείας πτήσεων, εμπορίου και επαφών για να ξεπεραστούν τα «εμπάργκο» που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους. Θα εξηγήσει, συνέχισε, ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα (εννοώντας τις συλλήψεις γα το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα) , τον τουρισμό και την εκπαίδευση έχει προκαλέσει ένταση και όχι συμφιλίωση «μεταξύ των δύο λαών», κατά την έκφρασή του.
Θα εκφράσει, συνέχισε, την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η πολιτιστική κληρονομιά και η οικονομία.
Αναμένει, είπε, ότι το γεύμα θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και θα κάνει δήλωση στον Τύπο μετά από αυτό.