Η Ρωσία προειδοποιεί για την πιθανότητα «παγκόσμιου πολέμου με πυρηνικά όπλα», απειλώντας ανοιχτά την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα τους συμμάχους τους. Η Μόσχα δηλώνει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη να δώσει μια «σκληρή» απάντηση, εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα για επιθέσεις μέσα στη ρωσική επικράτεια.
Ειδικότερα, όπως τόνισε σήμερα ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής, δηλαδή, του ρωσικού κοινοβουλίου, «εάν η Δύση δώσει την άδεια για τέτοιους είδους πλήγματα σε βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων». «Η Ρωσία θα δώσει μια σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα» υπογράμμισε ο Βολόντιν, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συχνά μεταφέρει απόψεις που επικρατούν στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου.
🚨🇷🇺RUSSIA WARNS OF NUCLEAR WAR OVER WESTERN WEAPONS USED BY UKRAINE
Vyacheslav Volodin, speaker of Russia’s Duma, warns that Western-backed Ukrainian strikes on Russian territory could lead to a “global war with the use of nuclear weapons.”
He claims Russia would respond with… https://t.co/Zgll1Jguo4 pic.twitter.com/qkTcvje31j
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) September 19, 2024
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του προέδρου της Κρατικής Δούμας, συνιστούν απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα. Ο Βολόντιν είπε, επίσης, ότι στη Μόσχα φαίνεται ότι η Δύση έχει ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε η Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, που είναι γνωστός σε κάποιους ως «Satan II», «θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο».
“THE SARMAT MISSILE TO STRASBOURG IS THREE MINUTES AND 20 SECONDS”
State Duma Speaker Vyacheslav Volodin:🇷🇺
“The European Parliament’s call for strikes on Russia leads to a world war with the use of nuclear weapons”
“The Sarmat missile to Strasbourg is three minutes and 20… pic.twitter.com/zLpfPKkbfV
— WORLD AT WAR (@World_At_War_6) September 19, 2024
Να σημειωθεί εδώ πως η αναφορά του προέδρου της Κρατικής Δούμας στο Στρασβούργο μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς στη συγκεκριμένη πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας βρίσκεται η… έδρα του Ευρωκοινοβουλίου!
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Υπονομεύονται οι μέχρι τώρα προσπάθειες»
Με ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα, Πέμπτη 19/9, το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που «εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία».
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, αναφέρει ότι, εάν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, «η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη-μέλη. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες μέλη της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS. Επαναλαμβάνουν, επίσης, τη θέση τους ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους.
Παράλληλα, το ψήφισμα του ΕΚ καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την πολιτική κυρώσεων του Συμβουλίου κατά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και των τρίτων χωρών και οντοτήτων που παρέχουν στη Ρωσία στρατιωτική τεχνολογία και προϊόντα «διπλής χρήσης». Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την πρόσφατη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία και ζητούν ενισχυμένες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης αλλά και κατά της Βόρειας Κορέας για τη στήριξη της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Επιθυμούν δε να προστεθούν οντότητες και άτομα από την Κίνα στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και αυστηρότερα μέτρα για τη συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος της καταστρατήγησης των κυρώσεων από εταιρείες με έδρα την ΕΕ, τρίτα μέρη και τρίτες χώρες.
Επιπλέον, το ΕΚ καλεί την ΕΕ και τους εταίρους της να θεσπίσουν ένα στερεό νομικό καθεστώς για τη δήμευση των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί από την ΕΕ για την αποζημίωση της Ουκρανίας. Θεωρούν επίσης τη λογοδοσία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και την καταβολή αποζημιώσεων και άλλων πληρωμών από τη Μόσχα ως βασικές πτυχές οποιασδήποτε λύσης.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές, καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εργαστούν ενεργά για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής διεθνούς στήριξης προς την Ουκρανία και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο, στη βάση του πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.