Σοκάρουν οι αριθμοί: Έως και 140 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ το 24ωρο στη Σαντορίνη – “Δύσκολη η κατάσταση μέσα στη νύχτα” δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος

Για τα έντονα σεισμικά φαινόμενα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό κλήθηκε να μιλήσει εκ νέου ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος. Οι αριθμοί ζαλίζουν και τους πιο ψύχραιμους: έως και 140 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ ανά 24ωρο στη Σαντορίνη, ενώ η Αμοργός πλέον βρίσκεται και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πλέον ακόμα και οι πιο ψύχραιμες φωνές χάνουν την αισιοδοξία τους, την ίδια ώρα που επιστήμονες αποχωρούν από τις επιτροπές καταγγέλοντας κρατικές παρεμβάσεις.

Σαντορίνη: Έως και 140 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ το 24ωρο

Στην εκπομπή Live News του Mega, ανέφερε: «Η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφηκε και χθες. Παρατηρούμε μια σεισμική δραστηριότητα που παραμένει έντονη και σταθερή σε υψηλά επίπεδα. Για να κατανοήσουμε την έκταση του φαινομένου, καταγράφουμε καθημερινά 130-140 σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ, εκ των οποίων 15-20 φτάνουν τα 4 Ρίχτερ, ενώ στατιστικά σημειώνονται ένας ή δύο σεισμοί μεγέθους 5 Ρίχτερ την ημέρα. Υπάρχουν μέρες που μπορεί να έχουμε έναν, δύο ή και τρεις τέτοιους σεισμούς. Αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται εδώ και περίπου 12 ημέρες, με μια μικρή ύφεση στο ενδιάμεσο, αλλά η γενική εικόνα παραμένει σταθερή. Συνεπώς, μιλάμε για μια σεισμική ακολουθία που διατηρείται εδώ και περισσότερο από δέκα ημέρες».

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα ενεργοποίηση διαφορετικών ρηγμάτων: *«Αν παρατηρήσετε τα σεισμογραφήματα, θα δείτε ένα χαρακτηριστικό μοτίβο. Υπάρχουν ομάδες σεισμών που μπορεί να διαρκέσουν μία-δύο ώρες ή και περισσότερο, ακολουθούμενες από διαστήματα ηρεμίας 6-10 ωρών, πριν ξεκινήσει εκ νέου η σεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αντιληφθεί αυτόν τον ρυθμό. Όταν οι σεισμοί συμβαίνουν τη νύχτα, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο διαχειρίσιμη. Μάλιστα, υπάρχει ένα χιουμοριστικό σχόλιο μεταξύ των κατοίκων, ότι προτιμούν οι σεισμοί να συμβαίνουν γύρω στις 7-8 το απόγευμα, ώστε να έχουν μια ήσυχη νύχτα. Αυτό το μοτίβο παρατηρείται συχνά όταν τα ρευστά κινούνται μέσα στα ρήγματα, προκαλώντας επεισοδιακή γένεση σεισμών».

Σαντορίνη: Έως και 140 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ το 24ωρο

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ύπαρξης μάγματος, ο κ. Παπαζάχος επισήμανε: *«Το μάγμα και τα ρευστά είναι διαφορετικά φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει βεβαιότητα αν σε εκείνο το βάθος ή βαθύτερα υπάρχει μαγματικό υλικό. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από γενικότερες μελέτες, αλλά δεν έχουμε άμεσες αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Ακόμη και η ύπαρξη ρευστών αποτελεί μια πιθανή ερμηνεία, καθώς έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς σεισμούς, ακόμη και σε καθαρά τεκτονικές περιοχές, όπως η θάλασσα του Μαρμαρά, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα. Γνωρίζουμε ότι ο φλοιός της Γης περιέχει διάφορες πηγές ενέργειας, και στις ηφαιστειακές περιοχές τα ρευστά μπορούν να επηρεάζουν τα ρήγματα και να ενισχύουν τη σεισμική δραστηριότητα».

Exit mobile version