Μέχρι την Κυριακή προβλέπει ότι θα γίνει ο αναμενόμενος μεγάλος σεισμός των 6 Ρίχτερ,ο οποίος( με βάση το ” καλό σενάριο”) θα εκτονώσει την ένταση του σεισμικού φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή,ο πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας( ΟΑΣΠ),καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο κ.Παπανικολαου επισήμανε και τα ακόλουθα:
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δ.Παπανικολάου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι μέχρι την Κυριακή θα σημειωθεί ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Σαντορίνης!
Είπε μάλιστα ότι οι νυν σεισμοί των περίπου 5 Ρίχτερ προέρχονται από μικρά ρήγματα του ενός χιλιομέτρου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε το μεγάλο ρήγμα το οποίο “φορτώνει σύντομα”»
Νωρίτερα σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό προειδοποίησε για το μέγεθος του κυρίως σεισμού αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει στο νησί.
«Είναι διαφορετική η κατάσταση στην περιοχή αυτή, λόγω του φλοιού της γης, σε σχέση πχ. με το πως θα διαμορφωνόταν ανάλογη κατάσταση στην Κρήτη, λόγω του ηφαιστείου και της μορφολογίας της περιοχής Σαντορίνης, Μήλου και πέριξ.
Περιμενω τον κύριο σεισμο των 6 Ρίχτερ», τόνισε, λέγοντας ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ.
«Έπρεπε να έχουμε σεβαστεί και να έχουμε προσέξει να μην χτίσουμε στα πρανή της καλντέρας.
Έχουμε κατολισθήσεις με τους σεισμούς των 4 Ρίχτερ. Αν γίνει ο σεισμός των 6 ρίχτερ πιθανώς να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια και να έχουμε ανάλογες συνέπειες σε κτίσματα», επεσήμανε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Τόνισε ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτούς που φεύγουν από το νησί», λέγοντας πως οι συνεχείς δονήσεις προκαλούν αγωνία και εκνευρισμό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί ότι οι σεισμοί έχουν άμεση σχέση με ηφαιστειακή δραστηριότητα, δηλαδή είναι ηφαιστειακοί και όχι τεκτονικοί.
Μόνο ο Ε.Λέκκας υποστηρίζει ότι δεν είναι ηφαιστειακοί δημιουργώντας πολλές απορίες ως προς το που στηρίζει το σκεπτικό του.
Πανικός επικρατεί και στην Τουρκία λόγω των σεισμών στο νότιο Αιγαίο με τον Sukru Ersoy, καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Yildiz (YTU), να προειδοποιεί ότι οι παράκτιες πόλεις της Τουρκίας θα υποστούν πλήγμα εάν συμβεί ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί της Σαντορίνης.
Ο Ersoy σημείωσε ότι οι δονήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο δεν είναι τεκτονικοί, αλλά οι σεισμοί προέρχονται από το μάγμα, που σημαίνει ότι είναι ηφαιστειογενείς σεισμοί.
Είπε επίσης ότι «Ακόμη και οι Έλληνες τα ονομάζουν τεκτονικά, αλλά έχω υποστηρίξει από την αρχή ότι είναι ηφαιστειογενή. Δεν συμπεριφέρονται έτσι οι τεκτονικοί σεισμοί. Κοιτάξτε, συμβαίνουν σεισμοί μεγέθους έως και 5 Ρίχτερ, αλλά δεν γίνονται πιο δυνατοί». Παρομοίασε τους σεισμούς ως τους πόνους της γέννησης των ηφαιστείων.
«Υπάρχουν πολλά υποθαλάσσια ηφαίστεια κοντά στο νησί της Σαντορίνης, συμπεριλαμβανομένου του Κολούμπο και άλλων που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Αυτοί οι δονήσεις σηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους – αυτό που βλέπουμε είναι οι «πόνοι γέννησης» των ηφαιστείων. Η κατανόηση αυτής της διάκρισης είναι κρίσιμης σημασίας», τόνισε.