Σεισμοί στην Σαντορίνη: Περιμένοντας τα 6 R – Κόντρα ανάμεσα στους σεισμολόγους για το “ρήγμα της Ίου” – “Έρχεται τσουνάμι” προειδοποιεί ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κ. Συνολάκης

Είναι κοινή παραδοχή ότι περιμένουμε τουλάχιστον μία ισχυρή σεισμική δόνηση γύρω στα 6 Ρίχτερ, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαφωνία των επιστημόνων σχετικά με την ύπαρξη ρήγματος στην Ίο και κατά πόσο επηρεάζει την σεισμική συμπεριφορά της περιοχής.

Σαντορίνη: Περιμένοντας τα 6R – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο κύριος σεισμός αναμένεται να φτάσει τα 6 Ρίχτερ. Επίσης, τόνισε την επικινδυνότητα του ρήγματος της Ίου, το οποίο θεωρεί πιο επικίνδυνο σε σχέση με το ρήγμα της Ανύδρου. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η μετατόπιση του ρήγματος της Ίου είναι τέτοια που έχει προκαλέσει βύθιση του Κολούμπο και ότι δεν αποκλείεται να προκαλέσει σεισμό στα 6 Ρίχτερ, κάτι που υποστηρίζεται από τη σεισμική ακολουθία μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι, μετά τους σεισμούς των τεσσάρων Ρίχτερ το Σαββατοκύριακο, παρατηρήθηκε αύξηση της έντασης με φτάσιμο στα πέντε Ρίχτερ, γεγονός που δείχνει μία κλιμάκωση. Εξαιτίας αυτού, θεωρεί πιθανό ο κύριος σεισμός να είναι στα 6 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι τα δύο βασικά κριτήρια για την παρακολούθηση της σεισμικότητας είναι τα μεγέθη και η συχνότητα των σεισμών. Ανέφερε ότι, βάσει των τελευταίων παρατηρήσεων, η πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ παραμένει ισχυρή, ενώ δεν τίθεται θέμα για έναν μεγάλο σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε ότι η ενέργεια στο υπέδαφος έχει μειωθεί, ενώ η περιοχή των συσπάσεων έχει συρρικνωθεί, γεγονός που οδήγησε στην αναθεώρηση του εκτιμώμενου μεγέθους του σεισμού από 6,2 Ρίχτερ σε 6 Ρίχτερ. Επίσης, ανέφερε ότι πιθανότατα η διαδικασία θα αποσβεστεί πιο γρήγορα με σεισμό μικρότερου μεγέθους, γύρω από τα 5,5 ή 5,8 Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός στην άρνηση ύπαρξης ρήγματος στην Ίο, τονίζοντας ότι οι φήμες περί μεγάλων σεισμών δεν είναι τεκμηριωμένες και είναι αναπόδεικτες.

Σαντορίνη: Περιμένοντας τα 6R – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, παρουσίασε σε τηλεοπτική του εμφάνιση τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Live News στο Mega, ο κ. Συνολάκης, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ανέφερε ότι το πρώτο σενάριο είναι να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα, όπως είχε συμβεί και το 2011. Το δεύτερο σενάριο, είπε, είναι οι σεισμικές δονήσεις να εξελιχθούν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, ενώ το τρίτο σενάριο αφορά τον πιθανό μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε μια ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς η Σαντορίνη πραγματοποιεί μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια. Ερωτηθείς για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρατήρησε ότι αυτή είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι, με ήπιες εκδηλώσεις, και εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της δραστηριότητας.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι η Σαντορίνη μας προειδοποιεί, αναφερόμενος στο φαινόμενο του 2011 με αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα που διήρκεσε 14 μήνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Ανέφερε πως το ηφαίστειο της Σαντορίνης παραμένει ενεργό και συνεχώς μας προειδοποιεί, καθώς από το 1950 δεν έχει σημειωθεί έκρηξη. Υπογράμμισε πως η περιοχή εισέρχεται σε μια φάση όπου μια νέα έκρηξη είναι ενδεχόμενη κάθε 50 χρόνια.

Αναφερόμενος στην περίπτωση που υπάρξει έκρηξη με τσουνάμι, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο αυτό. Στην περίπτωση της χειρότερης δυνατής έκρηξης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, το φαινόμενο θα είναι παρόμοιο με αυτό του 1956, χωρίς να αναμένει κάτι πιο ακραίο.

Εξηγώντας το σενάριο μιας ηφαιστειακής έκρηξης με τσουνάμι, ο καθηγητής σημείωσε ότι οι κάτοικοι του 1956 επιβίωσαν, καθώς ήξεραν να απομακρυνθούν. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργεί η καθυστέρηση αντίδρασης του κόσμου, ο οποίος πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί το ταχύτατο φαινόμενο και αντί να απομακρύνεται, το παρακολουθεί και τραβάει φωτογραφίες.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το τσουνάμι επιταχύνει μόλις φτάσει στην ακτογραμμή, καθιστώντας την απομάκρυνση ακόμη πιο δύσκολη.

Exit mobile version