Μία από τις πιο… δημοφιλείς έρευνες που διεξάγονται ετησίως από τη World Population Review, είναι η κατάταξη αναφορικά με το μέσο μέγεθος στήθους ανά χώρα.
Έτσι, το δικό της ενδιαφέρον έχει η νέα κατάταξη για το 2024 όπου στην πρώτη θέση βρίσκεται μία χώρα έκπληξη. Ο λόγος για τη Νορβηγία που φιγουράρει ολομόναχη στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο και Ισλανδία.
Ειδικότερα, στη Νορβηγία το μέσο μέγεθος στήθους κυμαίνεται μεταξύ C και D, ενώ οι χώρες που ακολουθούν, έχουν τη βαθμίδα C.
Όσον αφορά την Ελλάδα βρίσκονται στην προτελευταία βαθμίδα (Α-Β), με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) 26,9, ενώ ακόμα χειρότερα βρίσκονται οι Κύπριες καθώς είναι στην τελευταία κατηγορία (Α) με Δείκτη Μάζας Σώματος 26,2.
Ποια η σχέση μεγέθους στήθους με σωματικό βάρος
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το μέγεθος στήθους σχετίζεται στενά με το σωματικό βάρος, καθώς το στήθος αποτελείται κυρίως από λιπώδη ιστό και αδένες. Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας παρουσιάζουν μεγαλύτερα μέσα μεγέθη στήθους. Ωστόσο, η περίπτωση της Νορβηγίας αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι γυναίκες εκεί διαθέτουν μεγαλύτερα στήθη, παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ (26,2) από τις γυναίκες στις ΗΠΑ (29) και το Ηνωμένο Βασίλειο (27,1).
Αυτή η διαφορά αποδίδεται πιθανώς σε γενετικούς παράγοντες, που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στο μέγεθος του στήθους.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι ερευνητές τονίζουν ότι το μέγεθος του στήθους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, η διατροφή, το βάρος, η φυσική κατάσταση και η ηλικία. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι χώρες με υψηλότερο μέσο ΔΜΣ τείνουν να έχουν μεγαλύτερα μεγέθη στήθους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τον υψηλότερο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος και το μεγαλύτερο μέσο μέγεθος στήθους, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία.
Οι χώρες με τα μικρότερα μεγέθη στήθους
Στην κατηγορία των μικρότερων μεγεθών στήθους (A) περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Ιράν, η Νότια Αφρική, η Ιταλία και η Αλγερία, ενώ μεταξύ τους συγκαταλέγεται και η Κύπρος.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μικρές έρευνες που αναλύθηκαν από τη World Population Review, ενώ για τη σύγκριση όλων των μεγεθών χρησιμοποιήθηκε το αμερικανικό σύστημα μέτρησης.