Σεισμοί στη Σαντορίνη-Π.Καρύδης: «Αν ο σεισμός έρθει από τη θάλασσα η καλντέρα θα πέσει μαζί με τα σπίτια»

Η Ανησυχία για την Καλντέρα της Σαντορίνης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Παναγιώτη Καρύδη, αν ένας μεγάλος σεισμός πλήξει την Καλντέρα από τη θάλασσα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα σπίτια και οι κατασκευές να καταρρεύσουν λόγω της αδράνειας.

Σεισμοί στη Σαντορίνη-Π.Καρύδης: «Αν ο σεισμός έρθει από τη θάλασσα η καλντέρα θα πέσει μαζί με τα σπίτια»

«Αν ο σεισμός έρθει από τη θάλασσα, όλα τα κτίσματα μπορεί να πέσουν λόγω της αδράνειας. Αν όμως έρθει από την ανατολή, τα κτίρια μπορεί να “στερεωθούν” προς το βουνό».

Οι Κατολισθήσεις και ο Κίνδυνος Υποσκαφών

Η εντατική τουριστική εκμετάλλευση του νησιού, με πολυάριθμες υποσκαφές και παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, έχει δημιουργήσει νέους κινδύνους. Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι ακόμα και χωρίς σεισμό, δυνατές βροχές ή ισχυροί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις στις απότομες πλαγιές της Καλντέρας.

«Το έδαφος στη Σαντορίνη είναι μαλακό και έχει υψηλή κινητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποχωρήσει, όπως έχουμε δει και στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Πώς Μπορούν να Προστατευθούν οι Κατασκευές

Ο καθηγητής τονίζει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι απαραίτητα τα ίδια τα κτίρια, αλλά η φυσική συμπεριφορά του εδάφους στο οποίο είναι χτισμένα. Για τον λόγο αυτό, είναι κρίσιμο να αποφεύγονται κατασκευές σε περιοχές με ασθενές έδαφος που μπορεί να υποχωρήσει σε περίπτωση σεισμού.

«Καλύτερα να Γίνει ο Σεισμός» – Υπάρχει Χρόνος Αντίδρασης

Παρά τις ανησυχίες, ο κ. Καρύδης επισημαίνει ότι ένας σεισμός στη Σαντορίνη δεν θα είναι καταστροφικός στο μέγιστο δυνατό σενάριο. Αν και υπάρχει κίνδυνος ζημιών, τα κτίρια δεν καταρρέουν ακαριαία, δίνοντας στους κατοίκους χρόνο για αντίδραση.

«Δεν πέφτουν έτσι τα σπίτια. Υπάρχει χρόνος αντίδρασης, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο».

Exit mobile version