Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να πλήττουν τις Κυκλάδες, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Νωρίτερα την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί που ταρακούνησαν τις Κυκλάδες. Στις 13:54 καταγράφηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ, 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 13:59, ακολούθησε ένας ισχυρότερος σεισμός, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 15,4 χιλιομέτρων στην ίδια περιοχή.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σεισμός 4,6 Ρίχτερ σήμερα το απόγευμα
Ο μεγαλύτερος σεισμός της νύχτας ήταν 4,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 3:35, 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης.
Επιπλέον, καταγράφηκαν οκτώ μικρότερες σεισμικές δονήσεις, με μεγέθη από 3 ως 3,8 Ρίχτερ, σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 έως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στις 11:02 το πρωί, σημειώθηκε ακόμα μία δόνηση, 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας και εστιακό βάθος 13 χιλιομέτρων.
Σεισμό είχαμε όμως και στην θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Κυριακής, στις 17:16, καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, με επίκεντρο τα Δωδεκάνησα. Το εστιακό βάθος της δόνησης, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, υπολογίστηκε στα 14 χιλιόμετρα.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών Επιτροπών για τους σεισμούς,, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σεισμός 4,6 Ρίχτερ σήμερα το απόγευμα
Για την εξέλιξη του φαινομένου μίλησε στο ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Στην Επιτροπή συζητήσαμε κυρίως το σεισμολογικό κομμάτι, αλλά επίσης είδαμε και τα γεωφυσικά δεδομένα της θάλασσας, δηλαδή αναλύσαμε όλες τις τεκτονικές ζώνες που υπάρχουν γύρω από αυτή την περιοχή που τώρα ενεργοποιείται, δίνει δηλαδή αυτούς τους μικροσεισμούς και γι αυτό, όπως παρατήρησε και ο κόσμος, είναι ότι τοποθετούμε περισσότερα όργανα και ευτυχώς δεν τοποθετούμε όργανα μόνο στη χέρσο. Τοποθετούμε και όργανα και στον υποθαλάσσιο χώρο. Ήδη, αν ο καιρός μάς το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα πάρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, τους φορητούς μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Θα πάρουμε τα δεδομένα τα οποία θα μας δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και θα είναι πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα ενωθούν με τους χερσαίους σεισμογράφους. Άρα θα έχουμε μία καλύτερη ανάλυση των δεδομένων των σεισμογράφων, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο των μηχανισμών γένεσης.»