Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη, μιλά στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και εξηγεί τους λόγους της επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Καταφέραμε να επιτύχουμε ένα θετικό μομέντουμ στις διμερείς μας σχέσεις εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο χωρών και η δύναμη που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους».
Ο Χακάν Φιντάν, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, δηλώνει αισιόδοξος και λέει πως υπάρχει και ο δρόμος της προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο, όπως αναφέρει, με ολιστική προσέγγιση.
Επ’ αυτού σημειώνει:
«Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μία ολιστική προσέγγιση».
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του σήμερα στην τουρκική Hürriyet επαναλαμβάνει πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και μόνο επ’ αυτού θα μπορούσαμε να πάμε στη Χάγη.
Ο υπουργός Εξωτερικών λέει συγκεκριμένα:
«Αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας».
Οι “περίεργες” δηλώσεις Μητσοτάκη
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον X.Φιντάν, ενόψει της σημερινής συνάντησης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με τον Γ.Γεραπετρίτη τόνισε πως «Ελπίζω να είναι παραγωγική η συνάντηση που θα έχετε αύριο στην Αθήνα με τον Γεραπετρίτη».
Ο Χ.Φιντάν ήταν δίπλα στον Ερντογάν, κατά τη σύντομη συζήτηση που είχαν λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Στη σύντομη αυτή άτυπη συζήτηση οι τέσσερις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ως προς τη σύνθεση της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων λειτουργεί ως δίοδος για να γίνεται συζήτηση για Κυπριακό, έστω και με δεδομένες τις αποκλίνουσες θέσεις.
Ο Κ.Μητσοτάκης συνάντησε και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησαν για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και τις αμερικανικές εκλογές, με δεδομένο ότι η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι η τελευταία του στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.