Σκάνδαλα και όργιο διαφθοράς στη FIFA: Έκθεση – “καταπέλτης” από ΜΚΟ κρεμάει στα “σχοινιά” τον Ινφαντίνο

Έκθεση που συντάχθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση FairSquare, η οποία ασχολείται με θέματα αθλητισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί τη FIFA για διαφθορά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας τον πρόεδρό της, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε από τον Guardian, η FIFA αποτυγχάνει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και χρειάζεται επειγόντως εκτεταμένες μεταρυθμίσεις.

Στα πορίσματα της έκθεσης τονίζεται ότι η FIFA κάνει κακή χρήση των οικονομικών της πόρων, με σκοπό να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εθνικών ποδοσφαιρικών ενώσεων. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στο να «αγοράζει» τη στήριξη των ενώσεων-μελών της, δημιουργώντας ένα κλίμα αδιαφάνειας και αθέμιτων συναλλαγών, το οποίο αποδυναμώνει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Η FairSquare βασίστηκε κυρίως σε συνεντεύξεις με πάνω από 100 ανθρώπους, οι οποίοι πρόσφεραν πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της FIFA και τις ανησυχητικές πρακτικές που φαίνεται να επικρατούν. Η έκθεση ζητά επείγουσες και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του οργανισμού, προτείνοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα για τα κονδύλια και τις αποφάσεις του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού φορέα.

Η έρευνα αυτή προσθέτει ακόμη μια φωνή κριτικής κατά της FIFA, η οποία βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο λόγω καταγγελιών για διαφθορά και πολιτικές επιρροές. Ο οργανισμός έχει επανειλημμένα βρεθεί αντιμέτωπος με σκάνδαλα, τα οποία έχουν πλήξει τη φήμη του και την εμπιστοσύνη των φιλάθλων παγκοσμίως. Το αίτημα για αυστηρότερη εποπτεία και διαφάνεια αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα, καθώς η FIFA καλείται να αποδείξει την ικανότητα της να λειτουργεί με ήθος και σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ποδόσφαιρο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας στον κόσμο.

Τα σκάνδαλα στη FIFA

Η έκθεση υποστηρίζει ότι τέτοιοι μηχανισμοί αποτελούν μέρος του τρόπου λειτουργίας της FIFA, αλλά εξηγεί ότι ορισμένες πτυχές της διακυβέρνησης έχουν χειροτερέψει από τότε που ο Τζιάνι Ινφαντίνο εξελέγη πρόεδρος το 2016 στον απόηχο σειράς σκανδάλων διαφθοράς.

Σημειώνει ακόμη ότι η FIFA, στη σύγχρονη εποχή, «χαρακτηρίζεται από κακοδιακυβέρνηση και έλλειψη διαφάνειας» και πως η δύναμη που διαθέτουν ανώτεροι αξιωματούχοι βασίζεται σε ένα μοντέλο «πατροναρίσματος που αποθαρρύνει την ηθική συμπεριφορά».

Επίσης, ισχυρίζεται ότι ένας «θεσμικός διαχωρισμός» της χρηματοδότησης από τις υπόλοιπες λειτουργίες της FIFA μπορεί να είναι απαραίτητος για να «σπάσει το σύστημα πατρωνίας». Ζητεί επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την φύση και την κλίμακα της αναδιανομής, συμπεριλαμβανομένης της «πληροφορίας για την επαλήθευση ότι τα κονδύλια δαπανώνται για τον σκοπό για τον οποίο έχουν διατεθεί».

Η FairSquare τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκάλυψη σχετικά με τις 35 επιτροπές της FIFA, αριθμός που διευρύνθηκε σημαντικά υπό τον Ινφαντίνο, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής που δίνεται στα μέλη τους. Τέλος, υποστηρίζει η έκθεση, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα πρέπει να επιστρέψει στην διεξαγωγή συνεντεύξεων Τύπου και να συνεργάζεται τακτικά με τα ΜΜΕ.

«Κανένα από αυτά τα βασικά μέτρα δεν υπάρχει επί του παρόντος», υποστηρίζει η έκθεση, υποδεικνύοντας ότι η εξωτερική ρύθμιση -ίσως από την ΕΕ- θα μπορούσε να επιβάλει τις απαραίτητες αλλαγές. «Τα πιθανά οφέλη από την αποτελεσματική εξωτερική ρύθμιση, είτε παρέχονται μέσω της ΕΕ είτε οποιουδήποτε άλλου θεσμικού οργάνου, είναι σημαντικά και εκτεταμένα», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι τα ζητήματα διακυβέρνησης της FIFA -η οποία υπόκειται σε νομικές ενέργειες από τα συνδικάτα των ποδοσφαιριστών και δέχεται «πυρά» από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων- μπορούν να εντοπιστούν στον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα κεφάλαια στις ενώσεις/μέλη της. Το πρόγραμμα Fifa Forward, ο τελευταίος μηχανισμός για την κατανομή κεφαλαίων, διένειμε 2,79 δισ. δολάρια (2,57 δισ. ευρώ) σε ενώσεις/μέλη και συνομοσπονδίες μεταξύ 2016-2022, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, η χρηματοδότηση είναι «προβληματική», επειδή δεν διανέμει χρήματα με βάση τις ανάγκες και δεν δημοσιεύει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι τα χρήματα έχουν δαπανηθεί για τους σκοπούς για τους οποίους έχουν διατεθεί.

Η FairSquare περιέγραψε το περιεχόμενο της έκθεσης στη FIFA, αλλά είπε ότι δεν έλαβε αλληλογραφία ως αντάλλαγμα. Όπως αναφέρει ο Guardian που δημοσίευσε το συγκεκριμένο θέμα, προσέγγισε τη FIFA για σχόλια.

«Η FIFA δεν φαίνεται να ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο στα χρήματα που αναδιανέμει. Αντίθετα, διοχετεύει αυξανόμενα χρηματικά ποσά στις ενώσεις-μέλη της χωρίς να λαμβάνει προφανή σημασία για τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές τους ανάγκες», υποστηρίζει η έκθεση, η οποία σημειώνει επίσης: «Είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από το συμπέρασμα ότι μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του (προγράμματος) είναι να αγοράσει την πολιτική υποστήριξη των ενώσεων μελών με κόστος τη σωστή βιώσιμη ανάπτυξη του παιχνιδιού».

Σφοδρές αντιδράσεις

Η έκθεση έρχεται σε μία περίοδο αναταράξεων για τα αθλητικά όργανα γενικότερα και τη FIFA ειδικότερα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία υπόκειται σε νομικές ενέργειες από τα συνδικάτα των ποδοσφαιριστών και τα εθνικά πρωταθλήματα λόγω ανησυχιών σχετικά με την συμφόρηση των αγώνων και φαίνεται να έχει αποσυρθεί από ορισμένες από τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της, ειδικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά για να ελέγχεται τόσο άσχημα», δήλωσε ο Νικ ΜακΓκίχαν (Nick McGeehan), διευθυντής της FairSquare και κύριος συγγραφέας της έκθεσης. «Μόνο οι εξωτερικοί κανονισμοί θα παράσχουν τα θεμέλια για τη FIFA για να προσφέρει τις δυνατότητες μετασχηματισμού του ποδοσφαίρου και να αποτρέψει τον οργανισμό από το να προκαλέσει πιο σοβαρή ζημιά», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα έκθεσης που διερευνά την ανάγκη οικονομικής αποκατάστασης για τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί σχεδόν έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της και διάφοροι ενδιαφερόμενοι -συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων που εργάστηκαν προηγουμένως στις μεταρρυθμίσεις της FIFA- εξέφρασαν ανησυχία για έλλειψη διαβούλευσης σχετικά με την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το Μουντιάλ 2034.

«Η FIFA είναι ένας κάτοχος εμπορικών δικαιωμάτων, ένας αναπτυξιακός οργανισμός, ένας διοργανωτής αγώνων και ένας παγκόσμιος ρυθμιστής, όλα σε ένα μεγάλο χάος», δήλωσε ο ΜακΓκίχαν. «Εμπορικά, είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οργανισμός, αλλά υπήρξε βαριά αμέλεια όσον αφορά την αντιμετώπιση της εντυπωσιακής λίστας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τις δραστηριότητές του, και από την προοπτική της ανάπτυξης του παιχνιδιού, κυρίως την ανάπτυξη του γυναικείου παιχνιδιού , φαίνεται να είναι ανεπανόρθωτα δυσλειτουργικό», σημείωσε.

Exit mobile version