Σε ευθεία γραμμή με την πτώση των διεθνών αγορών κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κατρακυλά σε πρωτοφανή επίπεδα, έχοντας χάσει πάνω από 10% από το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει φέτος. Αν συνεχίσει αυτή η καθοδική πορεία και οι απώλειες φτάσουν το 20%, τότε μιλάμε και επίσημα για είσοδο σε «bear market», δηλαδή σε αγορά με καθοδική τάση.
Σοκ στα διεθνή χρηματιστήρια από τους δασμούς του Τραμπ – Δείτε την κατάρρευση των μετοχών εταιρειών – “γιγάντων”- Σεισμικές δονήσεις και στις Ευρωπαϊκές οικονομιες
Η καλή εικόνα του χρηματιστηρίου στις αρχές της χρονιάς έχει πλέον αντιστραφεί. Από το +19% που είχε πετύχει στα τέλη Μαρτίου, όταν ο Γενικός Δείκτης άγγιξε τις 1.750 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 – πλέον η χρονιά δείχνει αρνητική απόδοση.
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ο δείκτης έκανε μεγάλη «βουτιά» 6,76% και έκλεισε στις 1.489,62 μονάδες. Ενδεικτικό της έντονης μεταβλητότητας ήταν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε από τις 1.597,43 έως και τις 1.455,08 μονάδες. Για πρώτη φορά φέτος, πέρασε και κάτω από το σημείο εκκίνησης του 2025, που είναι οι 1.469,67 μονάδες, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία. Αν η πτώση ξεπερνούσε λίγο ακόμα, θα μιλούσαμε για τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από την περίοδο της πανδημίας.
Η αγορά στρέφει τώρα την προσοχή της στην Τρίτη 8 Απριλίου, οπότε και αναμένεται σημαντική ανακοίνωση από τον διεθνή οίκο FTSE Russell σχετικά με την αναβάθμιση του ΧΑ από «αναδυόμενη» σε «ανεπτυγμένη» αγορά. Αν επιβεβαιωθεί η ένταξη, υπολογίζεται ότι θα μπουν στην αγορά πάνω από 2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τον FTSE από τον Οκτώβριο του 2024.
Σοκ στα διεθνή χρηματιστήρια από τους δασμούς του Τραμπ – Δείτε την κατάρρευση των μετοχών εταιρειών – “γιγάντων”- Σεισμικές δονήσεις και στις Ευρωπαϊκές οικονομιες
Ο πανικός στο ταμπλό είναι εμφανής. Οι τράπεζες χάνουν μαζικά έδαφος, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 9,53%, στις 1.320,76 μονάδες. Ο FTSE 25 χάνει 7,6% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σχεδόν 7,74%. Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ μόλις στο πρώτο μισάωρο, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να συγκεντρώνουν πάνω από 8 εκατ. ευρώ τζίρο η καθεμία.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έπεσε στα 105,1 δισ. ευρώ, ενώ 94 μετοχές σημείωσαν απώλειες, μόλις 3 κινήθηκαν ανοδικά και άλλες 3 παρέμειναν σταθερές.
Οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν τις εξής απώλειες: η Εθνική -10,05%, η Alpha Bank -9,48%, η Eurobank -7,98% και η Πειραιώς -7,97%. Στις υπόλοιπες, η Optima υποχώρησε κατά 7,99%, η Τράπεζα Κύπρου κατά 5,88% και η Attica Bank κατά 5,2%.
Από τις μεγάλες εισηγμένες, ξεχώρισαν αρνητικά η Ελλάκτωρ (-9,7%), η Aktor (-8,1%), ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ΔΕΗ, Viohalco, Cenergy Holdings, Titan και ElvalHalcor (απώλειες 7%-8%). Η Aegean, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Lamda Development και η Σαράντης υποχώρησαν κατά 6%-7%, ενώ από 5% έως 6% έπεσαν ΟΠΑΠ, Metlen, Motor Oil, HELLENiQ ENERGY, Jumbo και Coca Cola. Κάπως ηπιότερες απώλειες, γύρω στο 4%-5%, σημείωσαν ο ΟΤΕ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η ΕΥΔΑΠ.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Lavipharm, η Noval και η ΑΒΑΞ είχαν απώλειες άνω του 10%. Η Intralot, η Κρι Κρι και η Fourlis βρέθηκαν στο -8% με -9%, ενώ γύρω στο -7% υποχώρησαν Intracom, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης. Απώλειες 5%-6% είχαν Quest, Austriacard και Alumil, και 4%-5% οι Trade Estates, ΟΛΠ, Profile και Autohellas.
Σοκ στα διεθνή χρηματιστήρια από τους δασμούς του Τραμπ – Δείτε την κατάρρευση των μετοχών εταιρειών – “γιγάντων”- Σεισμικές δονήσεις και στις Ευρωπαϊκές οικονομιες
Το «μακελειό» στο Χρηματιστήριο ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τον νέο εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέσα σε δύο ημέρες, πάνω από 7 δισ. ευρώ εξαφανίστηκαν από την αγορά. Ο Γενικός Δείκτης έπεσε από τις 1.708 στις 1.597 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 6,5%, ενώ συνολικά η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 7,96%, διακόπτοντας το ανοδικό σερί τεσσάρων εβδομάδων.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, που σε δύο ημέρες έχασαν 10,59%, ενώ συνολικά στην εβδομάδα έχασαν 12,32%. Η Eurobank έπεσε 12,24%, η Πειραιώς 10,64%, η Alpha Bank 10,11% και η Εθνική 9,41%. Η Optima Bank υποχώρησε 11,49%, η Attica Bank 7,05% και η Τράπεζα Κύπρου 6,53%.
Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, οι Motor Oil (-10,07%), ElvalHalcor (-9,51%), Ελλάκτωρ (-9,08%), Aktor (-8,72%) και Cenergy (-8,25%) είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Intralot, ΕΧΑΕ, ΑΒΑΞ, Intracom και ΑΔΜΗΕ κινήθηκαν επίσης σε πτωτική τροχιά, με απώλειες άνω του 7%.
Σοκ στα διεθνή χρηματιστήρια από τους δασμούς του Τραμπ – Δείτε την κατάρρευση των μετοχών εταιρειών – “γιγάντων”- Σεισμικές δονήσεις και στις Ευρωπαϊκές οικονομιες
Οι απώλειες δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει ανοίξει πληγές στις παγκόσμιες αγορές. Στη Wall Street, η ζημιά φτάνει τα 5 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, με τα futures του S&P 500 να χάνουν 5% και τον Nasdaq να έχει εισέλθει σε bear market, με απώλειες άνω του 20%.
Ακόμη και το πετρέλαιο έχει δεχθεί χτυπήματα, με το αμερικανικό αργό να πέφτει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.
Στην Ευρώπη, οι αγορές υποχωρούν εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Κομισιόν για αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 6%, με τους μεγαλύτερους δείκτες να σημειώνουν πτώση από 5,1% έως 7,2%.
Στην Ασία, η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βούτηξε με διψήφιο ποσοστό, ενώ στην Κίνα οι απώλειες έφτασαν έως και 9,7%. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei υποχώρησε πάνω από 7,5%, ενώ στο Τόκιο διακόπηκε προσωρινά η διαπραγμάτευση λόγω της σφοδρότητας των πωλήσεων.