Σοκ από την Αίγυπτο: Ζήτησαν από τον Δένδια μειωμένη κυριαρχία της Ελλάδος, σε Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, Ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης! Άγριο παζάρι των Αιγυπτίων, με την Τουρκία να τους δίνει 40% παραπάνω από αυτά που δικαιούνται!

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

Εξαιρετικά αιφνιδιασμένη και κατάπληκτη γύρισε από το Κάιρο η ανώτατη Ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, μετά από τα όσα άκουσε από την Αιγυπτιακή ηγεσία για το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο.

Βεβαίως, ο Ν. Δένδιας και οι ανώτατοι διπλωμάτες, που τον συνόδευαν, δεν πήγαν ανυποψίαστοι στην Αίγυπτο. Γνώριζαν καλά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις του ‘βαθέος κράτους’ της Αιγύπτου και την απροθυμία του να δώσει το πράσινο φως σε μια συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτά που άκουσαν από τους Αιγύπτιους συνομιλητές τους ξεπέρασαν τα αναμενόμενα και δημιούργησαν έντονους προβληματισμούς για το αν και κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει, εδώ και τώρα, μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία θα τίναζε στον αέρα το περιβόητο Τουρκο – λιβυκό Σύμφωνο, που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του europost.gr, το οποίο μίλησε με ανώτατο διπλωματικό παράγοντα, που είχε ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, η Αιγυπτιακή πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι κάνει παζάρια με την Τουρκία, στο παρασκήνιο και έχει δελεαστεί από το γεγονός ότι η Τουρκία της προσφέρει 40% παραπάνω, σε θαλάσσιες ζώνες, από αυτά που δικαιούται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης.

Κατά συνέπεια, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεών της απέναντι στην Ελλάδα και ζητάει από τη χώρα μας να αποδεχθεί ‘μειωμένη επήρεια’ στις θαλάσσιες ζώνες για στρατηγικής σημασίας Ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος, αλλά και αυτή ακόμα η Κρήτη!

Όπως είναι ευνόητο, η απαίτηση των Αιγυπτίων είναι πρωτοφανής και δημιουργεί τεράστια προβλήματα για να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας.

Γιατί, αν η Ελλάδα δεχθεί κάτι τέτοιο, δημιουργούνται τετελεσμένα και έναντι τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, που περιμένουν στη Γωνία για να εκμεταλλευτούν τέτοιου είδους υποχωρήσεις της χώρας μας και να ζητήσουν να ισχύσουν τα ίδια και για άλλα νησιά του Αιγαίου.

Υπάρχει, άραγε, Ελληνική Κυβέρνηση, που θα δεχθεί να μειωθούν τα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος στις θαλάσσιες ζώνες, όπως κατοχυρώνονται αυτά από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης;

Exit mobile version