SOS για μετάδοση δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη: Ανησυχία για το κουνούπι τίγρης

SOS για μετάδοση δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη: Ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, ιδίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, λόγω κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για την Ελλάδα.

 

SOS για μετάδοση δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη: Ανησυχία για το κουνούπι τίγρης

 

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου, ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι έναν αιώνα μετά την τελευταία επιδημία δάγκειου πυρετού στη χώρα μας, το κουνούπι aedes albopictus (ασιατικός τίγρης) έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, καθιστώντας δυνατή τη μετάδοση του ιού, αλλά όχι εύκολα, καθώς δεν είναι ο κύριος διαβιβαστής.

«Υπάρχει όμως αυξημένος κίνδυνος για το κουνούπι aedes aegypti (τίγρης), που είναι ο βασικός φορέας του ιού, το οποίο προς το παρόν έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, υπήρξε τοπική μετάδοση μέσα στο 2023», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Σχετικά με την Κύπρο, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής, αλλά επισημαίνει την ανάγκη για αποτελεσματική επιτήρηση.

SOS για μετάδοση δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη: Ανησυχία για το κουνούπι τίγρης

 

 

Μέτρα προστασίας για ταξιδιώτες σε τροπικές περιοχές

Ο κ. Παρασκευής συνιστά στους ανθρώπους που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε τροπικές περιοχές να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών και ανεμιστήρων, καθώς και την κάλυψη του σώματος με μακριά ρούχα.

Κλινικό φάσμα και συμπτώματα της νόσου

Ο καθηγητής εξηγεί ότι τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν από ήπια εμπύρετα έως σοβαρά, με αιμορραγικές εκδηλώσεις ή κυκλοφορική καταπληξία. Συστήνει σε όσους παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα να αναζητήσουν άμεσα ιατρική εκτίμηση.

Κίνδυνος μετάδοσης σε μεγάλες εκδηλώσεις

Σχετικά με τις εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου δεν αυξάνεται σημαντικά λόγω των μεταδόσεων από διαβιβαστές. Ωστόσο, για τον δάγκειο πυρετό υπάρχει σχετικός κίνδυνος από εισαγόμενα περιστατικά. Συνιστά τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, ενώ ελπίζει ότι οι διοργανωτές θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα προληπτικά μέτρα.

Exit mobile version