Πολλοί από εμάς συνήθως πλένουμε τα ρούχα στους 40°C, αλλά για ορισμένα είδη ενδυμάτων μπορεί να είναι καλύτερο να πλένονται σε χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο οδηγός μας για τις θερμοκρασίες του πλυντηρίου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια θερμοκρασία είναι πιο κατάλληλη για τζιν, λευκά, χρωματιστά, βρεφικά ρούχα και άλλα.
Σπίτι: Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να πλύνουμε τα ρούχα
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι μειώνοντας τη θερμοκρασία από τους 40°C στους 20°C για βαμβακερά ρούχα, το κόστος λειτουργίας μειώνεται κατά περίπου 62%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πλυντήρια καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση του νερού σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Η αποτελεσματικότητα καθαρισμού είναι ελαφρώς μειωμένη στους 20°C, αλλά η χρήση υγρού απορρυπαντικού βοηθά και συνήθως είναι επαρκής για την καθημερινή φροντίδα των ρούχων.
Σπίτι: Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να πλύνουμε τα ρούχα
Εάν πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να κάνετε μία τακτική μηνιαία συντήρηση του πλυντηρίου με ειδικό καθαριστικό.
Αν πλένετε στους 30°C, καταναλώνετε 38% λιγότερη ενέργεια από το πλύσιμο στους 40°C, κάνοντας οικονομία και βοηθώντας το περιβάλλον. Αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μαλλί και το μετάξι. Είναι επίσης κατάλληλη για βαμμένα ρούχα, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν να διατηρηθεί η ένταση των χρωμάτων.
Η πλύση στους 40°C παραμένει ιδανική για καθημερινό πλύσιμο και για πιο δύσκολους λεκέδες. Εάν το πλυντήριο σας έχει ρυθμίσεις για αυτή τη θερμοκρασία, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι η βέλτιστη επιλογή για βαμβακερά και συνθετικά ρούχα. Για πιο δύσκολους λεκέδες, η θερμοκρασία των 40°C προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Η πλύση στους 50°C δεν είναι συχνά απαραίτητη, καθώς οι περισσότεροι λεκέδες φεύγουν στους 40°C, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
Το πρόγραμμα 60°C είναι κατάλληλο για κλινοσκεπάσματα και πετσέτες και βοηθά στην αφαίρεση λιπαρών λεκέδων, αλλά η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται σημαντικά. Ωστόσο, η θερμοκρασία αυτή δεν σκοτώνει τα βακτήρια από μόνη της, και θα πρέπει να συνδυάζεται με καλό απορρυπαντικό.
Η πλύση στους 90°C είναι η πιο ζεστή ρύθμιση, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για ορισμένα είδη και δεν συνιστάται για καθημερινά ρούχα, καθώς μπορεί να βλάψει τα υφάσματα. Η πλύση στους 90°C δεν είναι απαραίτητη για την εξόντωση βακτηρίων, ενώ η χρήση 60°C ή χλωρίνης είναι πιο αποτελεσματική.
Για τα τζιν παντελόνια, συνιστάται να μην τα πλένετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 40°C για να αποφύγετε τη συρρίκνωση και την απώλεια χρώματος. Αν το πλυντήριό σας έχει ειδικό πρόγραμμα για τζιν, θα καθαρίσει πιο απαλά και θα αποφευχθεί το τσαλάκωμα.