Δεν έχει τέλος ο πόλεμος που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι παραμένουν εξοργισμένοι με τον νέο τρόπο φορολόγησής τους.
Παρά το γύρισμα της πλάτης που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καταψηφίζοντας τη Ν.Δ., όπως φάνηκε από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάλπης του Ιουνίου, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εφαρμόζουν τη μέθοδο «καρότο και μαστίγιο».
Από τη μία, δηλαδή, θα ανακοινωθούν διορθωτικές κινήσεις για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και, από την άλλη, προαναγγέλλονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στους 400.000 επαγγελματίες που «τόλμησαν» να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα από το αυθαίρετο όριο που τους επέβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξει 600 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έδειξαν πως:
– Οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.215 ευρώ (268 ευρώ τον μήνα).
– Οι φορολογούμενοι που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 15.013 ευρώ (1.251 ευρώ τον μήνα).
Η πρώτη κατηγορία αφορά σχεδόν 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή κάποιοι απ’ αυτούς, όπως λένε αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δήλωσαν εισοδήματα ακόμα και 50 ή 100 ευρώ τον μήνα. Ετσι, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον έλεγχό τους και μάλιστα με μεγαλύτερη «ένταση» σε σχέση με όσους διεκδίκησαν το «μαχητό» τεκμήριο, και ανήλθαν μόλις στο 1% όσων φορολογήθηκαν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και προχώρησαν στην αμφισβήτησή του, αποδεχόμενοι τον έλεγχο της Εφορίας.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ενεργοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο που έχει στα χέρια του και όλα τα νέα «υπερόπλα» ελέγχου, με τα οποία «σκανάρει» ολόκληρο το φορολογικό προφίλ ενός φορολογουμένου.
Στην περίπτωση των επαγγελματιών θα επιχειρηθεί, σε πρώτη φάση, να διαχωριστούν όλες οι περιπτώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν μεγάλα ποσά εισοδήματος. Φυσικά, ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και με βάση τη διασταύρωση στοιχείων, όπως είναι ο έλεγχος των δαπανών, με την ΑΑΔΕ να ενεργοποιεί όλα τα «υπερόπλα» που έχει στη διάθεσή της, από κινήσεις λογαριασμών, έξοδα, κινήσεις χρεωστικών και πιστωτικών καρτών κτλ. Η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει επαγγελματίες με εισοδήματα μερικών εκατοντάδων ευρώ τον μήνα που ταυτόχρονα παρουσιάζουν έξοδα χιλιάδων ευρώ, και αυτοί θα βρεθούν πολύ ψηλά στη λίστα του ελέγχου σε βάθος πενταετίας που επιτρέπει ο νόμος.
Δεν θα πρέπει να θεωρείται διόλου τυχαίος ο έλεγχος που είχε διενεργήσει το περσινό έτος σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είχαν δηλώσει -τότε- εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η διαρροή αυτής της είδησης εκείνη την περίοδο είχε ως στόχο να… προετοιμάσει τους επαγγελματίες (αλλά και τον μηχανισμό) για το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ορίστηκε στα 10.920 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα των ελέγχων που είχε ήδη πραγματοποιήσει η Εφορία.
Στόχος του υπ. Οικονομικών η λήψη μέτρων που φέρνουν μόνιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία
Όπως γίνεται αντιληπτό, με το οικονομικό επιτελείο να βάζει στο στόχαστρό του όσους επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα από αυτό που θέτει το ίδιο το κράτος, τους ασκεί μια έμμεση πίεση για το ερχόμενο έτος να δηλώσουν κέρδη πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό, ώστε από τη μία να ενισχυθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και από την άλλη να δηλωθούν υψηλότερα εισοδήματα.
Πίσω από αυτή την κίνηση υπάρχει, όπως φαίνεται, ένας κρυφός σχεδιασμός. Η λήψη μόνιμων και επαναλαμβανόμενων μέτρων που φέρνουν μόνιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να οδηγήσει σε νέες φοροελαφρύνσεις.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να εισπράξει περισσότερα φορολογικά έσοδα από την ομάδα των επαγγελματιών, ώστε στη συνέχεια κάποια απ’ αυτά να τα διαθέσει ως μικρές ενισχύσεις στους πολίτες.
Αλλωστε, η δήλωση υψηλότερων εισοδημάτων από τους επαγγελματίες, με βάση το ίδιο σκεπτικό, θα είχε και ένα έξτρα όφελος για τα κρατικά ταμεία. Ηδη, με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα οι επαγγελματίες έχασαν επιδόματα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία λάμβαναν μέχρι πρόσφατα λόγω χαμηλών κερδών.
Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που ενδέχεται να φοροδιαφεύγουν υπήρξαν και πολλοί επαγγελματίες που δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις του νόμου! Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να λαμβάνεται πλέον υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.
Η λογική του τεκμαρτού εισοδήματος είναι ότι ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να καλύψει τις ετήσιες δαπάνες του με εισόδημα χαμηλότερο του βασικού μισθού. Αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη ο νόμος, όμως, είναι ότι το άλλο μέλος της οικογένειας (με το οποίο υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση) μπορεί να δηλώνει υψηλότερο εισόδημα και να καλύπτει τις ελάχιστες δαπάνες ολόκληρου του νοικοκυριού!
Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται ακόμα μία αναπροσαρμογή, που δεν είναι άλλη από την επιβάρυνση που προκύπτει από τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει το 2025 το ελάχιστο τεκμήριο στα 11.620 ευρώ, από τα 10.920 ευρώ φέτος.