Σε μια σημαντική συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet. Η συμφωνία ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού και λειτουργεί ως αντίβαρο σε φημολογούμενες τουρκικές κινήσεις για απόκτηση πυραύλων Meteor.
Διμερείς σχέσεις με κοινές αξίες
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση «ειλικρινή και ουσιαστική», τονίζοντας τη διαχρονική φιλία και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας. Υπενθύμισε επίσης τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 2021, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη πως η Γαλλία θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά συμφέροντα ασφάλειας.
Τα Exocet ως στρατηγική απάντηση
Η προσθήκη των πυραύλων Exocet στον ελληνικό οπλισμό προσδίδει πλεονέκτημα αποτροπής στις θαλάσσιες επιχειρήσεις, την ώρα που η Άγκυρα εξετάζει την ένταξη πυραύλων Meteor στο οπλοστάσιό της. Η επιλογή του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος συνδέεται με την ανάγκη διατήρησης τεχνολογικής υπεροχής.
Στον ορίζοντα η φρεγάτα «Κίμων» και πιθανή νέα Belharra
Παράλληλα, αναμένεται η παραλαβή της φρεγάτας F-601 «Κίμων», ενώ η πιθανότητα απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας FDI (τύπου Belharra) με πυραύλους SCALP Naval παραμένει στο τραπέζι. Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να διαπραγματεύεται σκληρά, καλώντας τη Γαλλία να δείξει κατανόηση σε οικονομικό επίπεδο.
Στρατηγική συγκυρία και διπλωματική κινητικότητα
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης γεωπολιτικής κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και εν μέσω ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας, ακολούθησε επίσκεψή του και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.