Συναγερμός από τους σεισμολόγους για τη Χαλκιδική: Προβληματίζει ο εστιακός μηχανισμός του σεισμού

Ο Δρ Χαράλαμπος Κράνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ μιλάει για το «μετά» του σεισμού 5.2 στη Χαλκιδική.

Χαλκιδική: Σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή της Χαλκιδικής, με επίκεντρο περίπου 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών και εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα.

Συναγερμός από τους σεισμολόγους για τη Χαλκιδική: Προβληματίζει ο εστιακός μηχανισμός του σεισμού

Παρά την ένταση της δόνησης, οι ειδικοί επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ιστορικό υψηλής σεισμικότητας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές βορειότερα και νοτιότερα. Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό είναι άγνωστο και θα προστεθεί στη Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων.

Σεισμός στη Χαλκιδική: Βίντεο από σούπερ μάρκετ στην ΠοτίδαιαΣεισμός στη Χαλκιδική: Βίντεο από σούπερ μάρκετ στην Ποτίδαια

Ο Δρ. Χαράλαμπος Κράνης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι πρόκειται πιθανότατα για ένα ρήγμα πολύ κοντά στην ακτή, στον υποθαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής. Δήλωσε πως δεν αναμένεται ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή, καθώς το δυναμικό του ρήγματος φαίνεται να περιορίζεται σε μεγέθη της τάξης των 5 έως 5,5 Ρίχτερ. Παρόλο που δεν αποκλείεται ένας ισχυρότερος σεισμός, θεωρεί απίθανο να σημειωθεί κάτι τέτοιο.

Ο Δρ. Κράνης υπογράμμισε πως η αξιολόγηση των σεισμικών φαινομένων απαιτεί χρόνο και περαιτέρω μελέτη, καθώς και ότι μεγάλο μέρος της υποθαλάσσιας σεισμικής δραστηριότητας της Ελλάδας δεν είναι ακόμα πλήρως καταγεγραμμένο και μελετημένο.

Σχετικά με τις προβλέψεις για τον συγκεκριμένο σεισμό, ανέφερε ότι η περιοχή έχει μια δυναμική που πιθανώς δεν θα δώσει μεγαλύτερη δόνηση από την ήδη καταγεγραμμένη. Οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά απαιτείται παρακολούθηση της μετασεισμικής ακολουθίας για επιβεβαίωση. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί μεγέθους 2 και 3 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4 Ρίχτερ.

Exit mobile version