Η υποδοχή της Αναλένα Μπέρμποκ από τον de facto ηγέτη της Συρίας, Αχμάντ αλ Σάρα, στη Δαμασκό ήταν ασυνήθιστη και μάλλον άβολη για τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών. Ο αλ Σάρα, πρώην γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, υποδέχθηκε την Μπέρμποκ και τον Γάλλο ομόλογό της, Ζαν Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Συρία: Ο Αλ Τζολάνι υποδέχθηκε με νεύμα την Αναλένα Μπέρμποκ
Παρά το γεγονός ότι χαιρέτισε με χειραψία τον Μπαρό, ο αλ Σάρα δεν αντάλλαξε χειραψία με την Μπέρμποκ, καθώς για λόγους αρχής αποφεύγει τις χειραψίες με γυναίκες. Αυτή η κίνηση επανέφερε στη συζήτηση την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων από το νέο καθεστώς.
Η Γερμανίδα υπουργός φάνηκε να είναι ενήμερη για αυτή την πρακτική και δεν αιφνιδιάστηκε, καθώς κρατούσε τα χέρια της δεμένα, αποφεύγοντας έτσι οποιοδήποτε διπλωματικό επεισόδιο. Η επίσκεψη συνεχίστηκε κανονικά, και η συνολική υποδοχή των δύο υπουργών θεωρήθηκε φιλική σύμφωνα με τα δεδομένα του αλ Σάρα, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ.
Damaskus: Syriens neuer Machthaber, der Islamist Ahmad Al-Sharaa gibt Frauen grundsätzlich nicht die Hand.
Die Begrüßung von Außenministerin Baerbock und ihrem französischen Kollegen Barrot gilt für seine Verhältnisse als freundlich. pic.twitter.com/XcMwxFMfqP
— Andreas Kynast (@andikynast) January 3, 2025
Συρία: Ο Αλ Τζολάνι υποδέχθηκε με νεύμα την Αναλένα Μπέρμποκ
Χωρίς χειραψία έγινε η υποδοχή της Αναλένα Μπέρμποκ από αξιωματούχους της de facto κυβέρνησης που προέρχονται από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, οι οποίοι έβαλαν το ένα χέρι τους στο σημείο της καρδιάς, προκαλώντας επίσης σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο οι νυν κυβερνήτες της χώρας αντιμετωπίζουν τις γυναίκες.
A welcoming delegation from the HTS-led government in Damascus did not shake hands with German Foreign Minister Annalena Baerbock upon her arrival.
📹: AFP pic.twitter.com/JkI3cLzFrT
— Rudaw English (@RudawEnglish) January 3, 2025
Πολλοί πάντως θυμήθηκαν το αλήστου μνήμης Sofa Gate, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του τέως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία.
Κατά την επίσκεψή τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπήρχαν τρεις θέσεις, δύο καρέκλες και ένας καναπές. Τότε, ο Σαρλ Μισέλ κάθισε στη μία από τις δύο καρέκλες και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σάστισε και έμεινε για λίγο όρθια. Τελικώς περιορίστηκε να καθίσει σε έναν καναπέ, αρκετά μακριά από τους δύο άντρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κρίθηκε ότι υπήρξε προσβολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν και προς τις γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις.