Οι πατάτες φούρνου είναι απ’ τα πιάτα που σχεδόν όλοι θεωρούν ότι ξέρουν να κάνουν και θαρρείς πως δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να γραφτεί. Είναι μάλιστα απ’ αυτές τις συνταγές που πολλοί ισχυρίζονται πως “σαν τις δικές μου πατάτες , δεν υπάρχουν…”, πράγμα που ομολογώ ότι έχω διαπιστώσει ως αληθές, σε ελάχιστες περιπτώσεις (γεια σου Όλγα, για σένα λέω πρώτη-πρώτη!). Πάντα βέβαια με “εμπειρικά” κόλπα.
Να σημειώσω προκαταβολικά πως έναν παράγοντα που δεν βάζω καθόλου σ’ αυτή την τεχνική, αν και είναι εξαιρετικά σημαντικός, είναι η επιλογή του είδους της πατάτας που είναι ιδανική για φούρνο, δεδομένου μάλιστα του ζητούμενου της τραγανότητας απ’ έξω.
Τα 3 μυστικά για τέλειες τραγανές πατάτες φούρνου
Το ξέρω ότι είναι μεγάλο θέμα, αλλά μια και δεν είμαι σε θέση να το λύσω εδώ όσο σοβαρά θα ήθελα, το προσπερνάμε αναγκαστικά για να πάμε στο θέμα της τεχνικής που εντέλει θα δουλέψει με οποιαδήποτε πατάτα, με τέλεια ή λιγότερο τέλεια αποτελέσματα.
Τα τρία στάδια της τεχνικής για τέλειες πατάτες φούρνου
I. Βράσιμο σε αλκαλικό νερό

Στο πρώτο βήμα, οι πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια για φούρνο (ή κυδωνάτες), βράζουν για λίγα λεπτά σε αλκαλικό νερό, δηλαδή σε νερό που έχει μέσα του ½ κουταλάκι της σούπας μαγειρική σόδα. Εν αντιθέσει προς την όξινη (βλέπε λεμόνι ή κρασί), η αλκαλική σύσταση του νερού (δηλαδή όταν το PH αυξάνεται) συμβάλλει στη γρηγορότερη αποσύνθεση της πηκτίνης, δηλαδή της “κόλας” που κρατά τα κύτταρα των λαχανικών ενωμένα (την αντίστοιχη λειτουργία με το κολλαγόνο στους ζωικούς ιστούς).
Το αποτέλεσμα είναι ότι η πατάτα αρχίζοντας απ’ τ εξωτερικό της μαλακώνει πολύ και αρχίζει να αποσυντίθεται. Εκεί είναι και το όριο που αναζητάμε, σ’ αυτό το στάδιο. Να φέρουμε την πατάτα σε σημείο ώστε να έχει μεν μαλακώσει μέχρι το κέντρο αλλά το εξωτερικό περίβλημα να είναι στο τσακ να διαλυθεί σε μια πηχτή σάλτσα. Γι’ αυτό και προτιμάμε στη συγκεκριμένη τεχνική να βάλουμε τις πατάτες αφού βράσει στο νερό, ώστε να όταν μαλακώσει το εξωτερικό να κρατά κάπως το κέντρο και να μην αποσυντεθεί η πατάτα συνολικά.
Τα 3 μυστικά για τέλειες τραγανές πατάτες φούρνου
II. Δημιουργία ακανόνιστης εξωτερικής επιφάνειας

Το δεύτερο στάδιο λοιπόν, είναι να τις σουρώσουμε και καθώς αχνίζουν βγάζοντας υγρασία, να τις ανακατέψουμε ώστε να δημιουργηθεί γύρω τους ένας “πουρές” από το τρίψιμο μεταξύ τους. Αυτός ο “πουρές” στην ουσία δημιουργεί μια ακανόνιστη επιφάνεια μεγεθύνοντας έτσι το συνολικό εξωτερικό εμβαδόν της κάθε πατάτας και κάνοντάς την γεμάτη γρέζια. Αυτά είναι που στο τρίο στάδιο του ψησίματος θα δημιουργήσουν το ζητούμενο πολυεπίπεδα τραγανό αποτέλεσμα.
Η διαδικασία τελειώνει εδώ, ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο ή και βούτυρο ή και μίγμα των δύο για να πάει παντού απ’ έξω και να βοηθήσει να ψηθούν νόστιμα στο τελευταίο στάδιο.
III. Ψήσιμο με ελάχιστο λάδι

Το τρίτο στάδιο είναι το ψήσιμο σε ελάχιστο λάδι (ή βούτυρο) και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία 230ºC. Δεν βάζουμε όλες τις πατάτες σε ένα σκεύος που θα κολυμπήσουν σε κάποιο λίπος, αλλά έχοντας απλά επικαλύψει την επιφάνειά τους μ’ αυτό, τις βάζουμε ξεχωριστά πάνω σε λαδόκολλα. Η υψηλή θερμοκρασία, θα αφαιρέσει την υγρασία απ’ την μεγάλη εξωτερική επιφάνεια της κάθε πατάτας στα πρώτα 20 λεπτά και μετά θ’ αρχίσει να την κάνει κριτσανιστή, τραγανή. Εδώ εγώ προτιμώ να γυρνάω τον φούρνο σε αέρα, που επιταχύνει την απαγωγή της υγρασίας και συντομεύει την διαδικασία.
Αλλά επειδή κάθε πατάτα είναι διαφορετική, οι χρόνοι δεν είναι ασφαλείς αλλά ενδεικτικοί.
Πρέπει να παρακολουθείτε κάθε τόσο πως προχωράει το φαγητό, ιδανικά χωρίς ν’ ανοίγετε την πόρτα, συνήθεια που δημιουργεί τεράστια απώλεια θερμικής ενέργειας. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου σας έστω και για μισό λεπτό, μπορεί να σημαίνει απώλεια 50 βαθμών θερμοκρασίας και άρα μέχρι και 5 λεπτά επιπλέον καθυστέρηση μέχρι να ξαναπιάσει την ίδια θερμοκρασία.

Ερντογάν και Αλ Σάραα “παίζουν με τη φωτιά” στη Συρία: Το πονηρό σχέδιο, η αιματηρή επίθεση κατά των Κούρδων του SDF και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης
Συναγερμός στη Μόσχα παραμονή Χριστουγέννων: Μαζική επίθεση από Ουκρανικά drones στη Ρωσική Πρωτεύουσα
Ρεβεγιόν στα λασπόνερα για πολίτες στον Άλιμο: Απίστευτες εικόνες καταστροφής μετά από μια χειμωνιάτικη βροχή – Διαλύθηκε πρόσοψη πολυκατοικίας!
Σάλος στην Τουρκία: Συνελήφθη ο Πρόεδρος της Φενερμπαχτσέ, Σαντετίν Σαράν: Εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών – Βρέθηκε κοκαΐνη στις τρίχες των μαλλιών του
Θρίλερ στις Σέρρες: Εξαφανίστηκε ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πορροΐων
Συναγερμός: “Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στην οδό Μαυροματαίων – Διακόπηκε η κυκλοφορία
Σοκ στη Θεσσαλονίκη από τον ομαδικό βιασμό 13χρονης: «Ο γιος μου δεν φαίνεται στο βίντεο» υποστηρίζει η μητέρα κατηγορούμενου
Συναγερμός: «Υπεργρίπη» τα μισά περιστατικά στο Παίδων – Τα συμπτώματα και πότε να ανησυχήσετε
“Χαστούκι” από τον ΟΗΕ στον Τραμπ: «Παράνομη ένοπλη επίθεση» ο ναυτικός αποκλεισμός της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ
Ανείπωτη τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρό 7 ετών αγοράκι σε τρομακτικό τροχαίο – Τραυματίστηκαν οι γονείς του
Απίστευτος ο Ζελένσκι: Για πρώτη φορά αποδέχεται απόσυρση στρατευμάτων από την Ανατολική Ουκρανία, αλλά βάζει και όρους!
Γερμανία: «Έχει ο καιρός γυρίσματα!»- Η Γερμανία που κάποτε «κουνούσε το δάχτυλο» στα «γουρούνια» του ευρωπαϊκού Νότου, βλέπει την οικονομία της να καταρρέει!-Πτωχεύσεις και απανωτά λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όπου «φύγει-φύγει» η κουστωδία του Ζελένσκι!-Η ουκρανική ελίτ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα σύμφωνα με τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Greek Mafia: Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε το πρωτοπαλίκαρο και εκτελεστής του διαβόητου Έντικ!- Ήταν καταζητούμενος για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Βαγγέλη «Ζαμπόν» Ζαμπούνη που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Ιανουάριο του 2024!
Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Θα είμαστε εδώ και μετά τις γιορτές, απέτυχε η παγίδα κοινωνικού αυτοματισμού»-Αποφασισμένοι οι Έλληνες αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα τους και μετά τις γιορτές!